Inne, Ryby słonowodne

Bruschetta z wędzonym łososiem

Smokedsalmonbruschetta (1)Bruschetta to jedna z moich ulubionych przystawek. Zawsze, kiedy odwiedzamy z mężem i dzieciakami naszą ulubioną włoską knajpę, na początku zamawiamy bruschettę. Oczywiście idealna bruschetta w mojej wersji to wersja z… wędzonym łososiem ;). Mam to szczęście, że znam dobrze znam kucharza w związku z czym on zawsze przyrządza bruschettę na ‚mój’ rybny sposób ;). Dlaczego o tym piszę? Dzisiaj podam Wam przepis na idealną bruschettę z wędzonym łososiem. Jest to genialna przekąska, która jest łatwa w przygotowaniu. Wystarczy około 10 minut, podstawowe składniki, które dostaniecie w każdym sklepie i gotowe :)! Zapraszam do wspólnego przygotowania :).

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:

  • Bagietka np. ciabatta lub paryska – jedna sztuka
  • Mięsisty pomidor – jedna sztuka
  • Wędzony łosoś w plastrach – opakowanie
  • Olej z pestek winogron
  • Czosnek – dwa ząbki
  • Ser typu mozzarella, kozi lub gorgonzola – ok. 80 g
  • Świeża bazylia
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Bułkę kroimy na małe kromki – około 2 cm. Obieramy czosnek, kroimy na pół i nacieramy nim kromki pieczywa. Następnie skrapiamy pieczywo olejem z pestek winogron. Pomidora należy sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Kroimy w drobną kosteczkę – pozbywamy się soku i pestek. Na kromki pieczywa kładziemy pokrojonego pomidora, a następnie pocięte kawałki wędzonego łososia i posypujemy odrobiną startego sera. Gotową bruschettę wkładamy do piekarnika na około pięć minut. W tym czasie kroimy drobno bazylię. Bruschettę obsypujemy bazylią i przyprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Uwagi:

Obecnie możecie mieć problem z zakupem dobrego, mięsistego pomidora dlatego polecam zamienić go na pyszne i słodkie pomidorki koktajlowe.

Chętni mogą dodać cebulkę.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: slamm.co.uk