Ryby słonowodne

Chiński gulasz rybny

Jak obiecałam w poprzednim wpisie dotyczącym kuchni chińskiej, zapraszam Was w kulinarną podróż po świecie chińskich zup, w których moje serce skradł gęsty gulasz rybny z chrupiącą rzodkwią. Co prawda będzie to danie w nieco innym wydaniu, ponieważ tradycyjny rybny gulasz w Chinach serwowany jest z całymi głowami, niemniej pełne chińskich smaków!

Trawa cytrynowa nadaje potrawie przyjemny, orzeźwiający smak, a imbir i pieprz seczuański delikatnej pikantności. Oczywiście nie może zabraknąć klasyki kuchni chińskiej, czyli sosu sojowego oraz oleju arachidowego. Danie podajemy z ugotowanym na sypko ryżem jaśminowym lub z chrupiącą, opiekaną w piecu bagietką.

Z tym gulaszem rybnym można eksperymentować: w zależności od preferencji, można dodać kiełki fasoli Mung, suszone chińskie grzyby, kukurydzę z puszki. Okoń to chuda ryba – 100 gram mięsa ma mniej niż 1 gram tłuszczu i zawiera 82 kcal/100 gram, ma także duże ilości pełnowartościowego białka. Polecam okonie z mazurskich jezior, są obłędne w smaku!

Chiński gulasz rybny – przepis

Drukuj

Chiński gulasz rybny

Danie kolacja
Kuchnia Chinese
Czas przygotowania 25 minut
Czas gotowanie 30 minut
Czas przygotowania 55 minut
Porcje 4 osoby
Kalorie 425 kcal

Składniki

  • 1 kg okonia
  • 3 łyżki oleju arachidowego
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • 1 łyżeczka pieprzu seczuańskiego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 2 szt papryczki chili
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 gwiazdki anyży
  • 2 średnie marchewki i pietruszki
  • 5 cm pora
  • 200 gram białej rzodkwi
  • 7 listów bazylii
  • 1 limonka - sok z limonki
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1/2 pęczka kolendry do dekoracji

Instrukcje

  1. Przygotowujemy sos: do garnka wlewamy olej arachidowy i podsmażamy na nich pokrojoną w drobną kostkę cebulę, zmiażdżony czosnek, starty na tarce imbir oraz pokrojoną bardzo drobno papryczkę chili. Dodać trawę cytrynową pokrojoną na drobno, marchewkę i pietruszkę pokrojone w półplasterki, por oraz rzodkiew pokrojone w półkrążki, a także anyż. Podsmażyć 2 minuty, dodać sos sojowy i zalać bulionem warzywnym. 

  2. Świeżą rybę filetujemy, myjemy i osuszamy, a następnie pokrapiamy sokiem z limonki, posypując solą i świeżo zmielonym pieprzem syczuańskim. Rybę parujemy w urządzeniu do gotowania na parze przez 10 minut, po czym delikatnie, ciepłą, przekładamy do garnka z sosem. 

  3. Całość wymieszać, aby ryba się nie rozwaliła na mniejsze części, gotować na bardzo małym ogniu ok. 30 minut. Pod koniec gotowania dodać pocięte wzdłuż listki bazylii. Przed podaniem udekorować pokrojoną kolendrą. 

Notatki

Gulaszu nie zagęszczamy mąką!

Dodatkowo do dekoracji można użyć prażonego sezamu, charakterystycznego dla kuchni chińskiej