Inne, Ryby słonowodne

Chrupiące tostowe roladki z łososiem pod żółtym serem

Zrzut ekranu 2016-01-29 o 13.34.11Tym razem kochani chciałabym podać Wam przepis na smaczne roladki łososiowe, które miałam okazję spróbować na przyjęciu urodzinowym koleżanki mojej córeczki. Muszę przyznać, że nie miałam okazji próbować takich ciekawych grzanek, które są bardzo smaczne i do tego zdrowe! Jedynym minusem przepisu jest chlebek tostowy ale można go zamienić na inny rodzaj, zdrowszego pieczywa. Przepis ten w szczególności polecam wszystkim mamom, których dzieciaki nie lubią ryb! W bardzo prosty sposób można ‘przemycić’ trochę witamin ;). Zapraszam do wspólnego przyrządzenia :)!

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

  • Chlebek tostowy np. pełnoziarnisty
  • Świeży lub wędzony łosoś w plastrach
  • Masło – trzy łyżeczki
  • Koperek – łyżeczka
  • Jogurt grecki – kubeczek
  • Sok z ¼ cytryny
  • Ser żółty do posypania roladek
  • Sól morska

Przygotowanie:

Na początku odcinamy skórki z chleba tostowego, a następnie delikatnie (tak aby nie rozerwać) rozwałkowujemy każdy tost. Masło łączymy z koperkiem, przyprawiamy solą morską i mieszamy aż uzyskamy gładką i jednolitą masę, którą smarujemy wszystkie rozwałkowane tosty. Jeżeli wybraliście opcję ze świeżym łososiem należy go ugotować na parze i drobno pokroić, a następnie ułożyć na tostach. W przypadku wędzonego łososia wystarczy ułożyć po małym plasterku na kanapki. Tak przygotowane tosty zwijamy w ruloniki i ciasno wkładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy startym, żółtym serem i zapiekamy przez około 15 minut w 150 stopniach. Gotowe roladki serwujemy z jogurtem greckim z sokiem z cytryny.

Uwagi:

Chętnym polecam dodać do masełka koperkowego ząbek czosnku.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: hwytacmarzenia.blogspot.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *