Ryby słonowodne

Dorsz po normandzku

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMieliście kiedyś okazję jeść świeżutkiego dorsza po normandzku? Ja tak :). Tak wiem, chwalę się ale muszę przyznać, że jest to wyjątkowo smaczne danie. Zapewne większość z Was nie wie o co chodzi więc wyjaśnię w kilku zdaniach. Otóż dorsz po normandzku to gotowana ryba na słodko z winnym posmakiem ;). Głównymi składnikami są właśnie dorsz, jabłko, ocet jabłkowy oraz cydr. Połączenie jabłka z rybą może wydać się niektórym niecodziennym połączeniem ale zapewniam, że w tym wydaniu smakuje wyśmienicie! Miałam okazję jeść to danie już wiele razy i za każdym razem było wyjątkowo smaczne – pomimo że przygotowywane przez różne osoby i wg zbliżonych, aczkolwiek innych przepisów. Ja również mam w swoim zbiorze kilka podobnych przepisów na rybę po normandzku dlatego wybrałam ten najszybszy i chyba najbardziej zbliżony do oryginału. Zapraszam do wspólnego przyrządzenia :).

Czas przygotowania: 25 minut

Składniki:

  • Filety z dorsza – 4 duże sztuki
  • Jabłka – 5 dużych sztuk
  • Cebula – 2 sztuki
  • Wino jabłkowe/cydr – szklanka
  • Ocet jabłkowy – 3 łyżki stołowe
  • Masło – 3 łyżki stołowe
  • Szczypiorek – ½ pęczka
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Rybę opłukujemy pod zimną wodą i osuszamy. Przyprawiamy ją solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Obieramy dwie cebule i jedno jabłko. Kroimy na cieniutkie plasterki i układamy na dnie garnka. Na wierzch kładziemy filety z dorsza i skrapiamy je octem jabłkowym po czym zalewamy cydrem. Czekamy aż wszystko się zagotuje, zmniejszamy gaz i dusimy około 8 minut na wolnym ogniu. W tym czasie obieramy pozostałe jabłka, kroimy je na plasterki i smażymy na maśle na złoty kolor. Gorące kawałki dorsza układamy na dużym półmisku na przemian z kawałkami podsmażonych jabłek. Całość polewamy sosem z garnka, przyprawiamy solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i posypujemy posiekanym zielonym szczypiorkiem.

Uwagi:

Dorsza możecie zastąpić inną ulubioną świeżą lub mrożoną rybą.

dWybierajcie słodkie jabłka.

Smacznego :).