Ryby słonowodne

Dorsz pod jabłonką

Lubicie jabłka? Pewnie część z Was pomyśli sobie, co to za dziwne pytanie ;). Mieszkamy w Polsce więc jak mamy nie kochać naszych, smacznych, soczystych i zdrowych jabłek! Mam nadzieję, że większość z Was tak właśnie myśli, a jeżeli tak to z pewnością spodoba Wam się moja dzisiejsza propozycja! Osoby, które zaglądają na mojego bloga regularnie z pewnością zauważyły, że w ostatnich wpisach proponuję Wam przepisy na dorsza. Dzisiaj sytuacja wygląda podobnie. Nadal dorsz 😉 ale tym razem z… jabłkami! Przepis prosty, a danie genialne więc zapraszam do kuchni kochani ;)!

Czas przygotowania/gotowanie: 55 minut

Składniki:

  • Filety z dorsza – cztery sztuki
  • Jabłka (antonówki, szara reneta lub koksa pomarańczowa) – jeden kilogram
  • Sok z jabłek – jedna szklanka
  • Maka – łyżka stołowa
  • Masło ghee – dwie stołowe łyżki
  • Skórka z jednej cytryny
  • Jajko – sztuka
  • Śmietana 12% – dwie stołowe łyżki

Przygotowanie/gotowanie:

Obieramy jabłka, pozbywamy się pestek i twardych środków, a następnie drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy masełko i wrzucamy jabłka. Dusimy chwilkę po czym dodajemy mąkę i wlewamy sok z jabłek. Wszystko dusimy około 15 minut. Następnie całość miksujemy na gładką masę. W trakcie blendowania dodajemy sól morską oraz szczyptę brązowego cukru. Po zmiksowaniu dodajemy startą skórkę cytryny. Jajko wbijamy do miseczki, dodajemy śmietanę, mieszamy i wlewamy do musu jabłkowego. Kolejnym etapem jest wysmarowanie masłem naczynia żaroodpornego, które wykładamy filetami z dorsza (uprzednio umytymi i osuszonymi). Rybę przyprawiamy solą morską i zalewamy musem jabłkowym. Pieczemy w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Uwagi:

Dla pięknego efektu wizualnego polecam ułożyć plasterki jabłek na wierzchu naczynia.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: mythreeovens.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *