Inne, Ryby słonowodne

Faszerowane cukinie

17324_lCo prawda okres letni już dawno za nami ale ja postanowiłam się nie poddawać i przyrządziłam dzisiaj genialne cukinie faszerowane pysznym tuńczykiem i serem ricotta. Danie bardzo smaczne i wyjątkowo zdrowe ;). Moje dzieciaki je wręcz uwielbiają! Mam małą radę dla mam, które nie mogą namówić swoich pociech na jedzenie warzyw i rybek. To danie wystarczy posypać odpowiednią ilością startego żółtego sera dzięki czemu dzieciaki nie będą do końca świadome co jest w środku. Gwarantuję, że będą zachwycone więc polecam nagrać ich miny jak się dowiedzą co im tak bardzo im smakowało ;). A wracając do przepisu to mam nadzieję, że uda Wam się znaleźć na targu piękne cukinie bo mi się udało! Zapraszam do wspólnego gotowania :).

Czas przygotowania/gotowania: 40 minut

Składniki:

  • Cukinia – cztery dorodne sztuki
  • Tuńczyk w sosie własnym – puszka
  • Kromka chleba
  • Mleko – ok. 100 ml
  • Olej z pestek winogron – trzy stołowe łyżki
  • Cebula – średniej wielkości sztuka
  • Ser ricotta – opakowanie
  • Jajka – dwie sztuki
  • Ser typu Grana Padano – ok. 100 g
  • Bułka tarta – trzy stołowe łyżki
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Cukinie należy obgotować we wrzącej wodzie jednak nie dłużej niż 10 minut. Odstawiamy na tacy aby ostygły. W tym czasie dzielimy kromkę suchego chleba na mniejsze kawałki i moczymy je w mleku. Na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulkę, a następnie dodajemy miąższ z obgotowanych cukinii. Odciskamy kawałki chleba z mleka i wrzucamy do miski do której dodajemy składniki z patelni, ser ricotta, tuńczyka oraz jajka. Wszystkie składniki dobrze mieszamy i wkładamy farsz do wydrążonych cukinii. Cukinie wkładamy do naczynia żaroodpornego, które wcześniej nasmarowaliśmy olejem z pestek winogron. Posypujemy bułką tartą, startym serem Grana Padano i zapiekamy przez ok. 15 minut w 220 stopniach.

Uwagi:

Pamiętajcie aby nie przegotować cukinii, ponieważ wówczas straci ona swoją jędrność!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: taste.com.au

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *