Ryby słonowodne

Faszerowany bakłażan

spicy-lamb-and-lentil-stuffed-eggplants-31276_lLubicie bakłażany? Ja je uwielbiam i jak tylko zbliża się jesień, od razu sięgam na targu po pyszne, duże bakłażany. Jeżeli tak to mam dla Was coś co się Wam spodoba :). Jakiś czas temu miałam okazję spróbować absolutnie genialnych pieczonych bakłażanów ze świeżym łososiem. Nie pamiętam, kiedy jadłam coś równie pysznego dlatego, jak tylko wróciłam do domu natychmiast pobiegłam do kuchni ;). Skompletowałam wszystkie niezbędne składniki i ‚odtworzyłam’ danie z restauracji. Wyszło bajecznie!!! Zachęcam Was do wypróbowania przepisu – szybko, łatwo do tego bardzo smacznie :).

Czas przygotowania/gotowania: 45 minut

Składniki:

  • Bakłażan – trzy duże sztuki
  • Przecier pomidorowy – około 350 g
  • Cebula cukrowa – dwie duże sztuki
  • Filet z łososia – mała sztuka
  • Ostra papryka w proszku – ½ łyżeczki
  • Ser feta – około 140 g
  • Ser mozzarella – jednak kulka
  • Olej z pestek winogron
  • Natka pietruszki
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie/gotowanie:

Filet z łososia opłukujemy, osuszamy i solimy. Smażymy na patelni z dwóch stron. W tym czasie myjemy bakłażany, przecinamy na pół i wydrążamy miąższ. Miąższ kroimy, łączymy z 250 g przecieru pomidorowego i czterema łyżkami wody. Przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wszystko wlewamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy bakłażany. Na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulkę oraz czosnek. Dodajemy pozostały przecier, przyprawiamy ostrą papryką, wrzucamy łososia i przyprawiamy do smaku. Gotowy farsz wkładamy do połówek bakłażanów, posypujemy fetą, i pieczemy przez około 20 minut w 180 st. C. Pod koniec kładziemy na wierzchu mozzarellę. Serwujemy z natką pietruszki.

Uwagi:

Chętni mogą posypać bakłażana parmezanem pod koniec pieczenia.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: taste.com.au

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *