Ryby słonowodne

Grillowany łosoś z penne, papryką i pomidorkami

Nie od dzisiaj wiadomo, że łosoś to moja ulubiona ryba. Prawdopodobnie przygotowywałam go na niezliczoną ilość sposobów i ciągle mi mało ;). Jednym z wielu powodów dla których uwielbiam łososia jest prosty i szybki sposób jego ‘obróbki’. Zazwyczaj wystarczy pół godziny w kuchni by stworzyć coś prawdziwie niebiańskiego! Dzisiaj chciałabym zaprosić Was na pyszną pastę z grillowanym łososiem, papryką i pomidorkami! Do dzieła kochani :).

Czas przygotowania/gotowania: 35 minut

Składniki:

  • Pokaźny filet z łososia – około 400 g
  • Makaron penne – około 100 g
  • Pomidory – cztery sztuki
  • Suszone oregano – dwie łyżeczki
  • Czerwona papryka – jedna sztuka średniej wielkości
  • Czosnek – ząbek w łupince
  • Olej z pestek winogron
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Świeże zioła
  • Parmezan do posypania

Przygotowanie/gotowanie:

Pomidory myjemy pod ciepłą wodą, osuszamy, a następnie kroimy na pół. Wyciągamy nasiona i polewamy olejem z pestek winogron. Przyprawiamy solą morską, posypujemy oregano, a następnie grillujemy tak by płaska część pomidora była na górze. W tym samym czasie grillujemy czosnek, który uprzednio zawijamy w folię. Paprykę grillujemy bez folii do momentu aż skórka zrobi się czarna. Z gotowej papryki ściągamy skórkę i drobno kroimy miąższ. Z kolei czosnek wyciskamy z łupinki i rozgniatamy. Rybę grillujemy z odrobiną oliwy oraz z solą morską. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy i wkładamy z powrotem do garnka. Następnie dodajemy paprykę, poszatkowane pomidorki z sokiem, rozgnieciony czosnek oraz kilka kropel oleju z pestek winogron. Dodajemy pokrojonego łososia i delikatnie mieszamy. Serwujemy ze świeżymi ziołami i świeżo startym Grana Padano.

Uwagi:

Świeże zioła możecie zastąpić suszonymi.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: pinterest.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *