Ryby słonowodne

Klopsiki rybne w sosie chrzanowym

Klopsiki w sosie chrzanowymKoleżanka poprosiła mnie abym podała kilka najprostszych ale nie codziennych receptur na wykonanie ryby. Przepisy jakie zaproponowałam bardzo jej się spodobały. Oczywiście ona jest (podobnie jak ja) fanką ryb więc poprosiłam ją aby w zamian podała mi jeden ze swoich najlepszych przepisów na rybkę. Ku mojemu zdziwieniu dostałam wyjątkowo prosty i klasyczny przepis. Ryba w sosie chrzanowym, a dokładniej klopsiki rybne w śmietanowo chrzanowym sosie. Wybór tego dania zdecydowanie mnie zaskoczył bo nie pamiętam już, kiedy ostatnio rybka w takiej postaci gościła na moim talerzu…, a przecież to smaki mojego dzieciństwa! Tak więc zapraszam Was do wykonania rybnego przepisu z czasów mojej młodości… wczesnej młodości 😉

Czas przygotowania: 60 minut

Składniki:

  • Dwa duże filety rybne (wybrałam dorsza)
  • Kawałeczek słoninki
  • Jajko
  • Bułka tarta
  • Olej z pestek winogron
  • Sól
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Koperek

Sos:

  • Włoszczyzna
  • Ząbek czosnku
  • Chrzan
  • Listek laurowy
  • Ziele angielskie
  • Śmietana słodka
  • Mąka
  • Sól
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Na początku musimy przygotować wywar z włoszczyzny, listka laurowego, ziela angielksiego i czosnku. Doprawiamy, dodajemy śmietanę (rozrobioną z łyżką mąki) i na końcu kilka łyżek chrzanu (w zależności jak bardzo jest ostry). Tak przygotowanym wywarem zalejemy klopsiki. Rybę opłukujemy, sprawdzamy czy nie ma ości (jeżeli ma wyciągamy) kroimy na małe kawałki i mielimy. Mielimy także kawałek słoniny i dokładnie mieszamy z dorszem. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i lepimy pulpeciki. Tak przygotowane klopsiki obtaczamy w jajku i bułce po czym wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy po kilka minut z każdej strony. Na koniec pulpety rybne zalewamy wcześniej przygotowanym chrzanowym wywarem i posypujemy koperkiem. Dusimy chwilę aby smaki się przegryzły. Serwujemy z ziemniakami z wody.

Uwagi:

Słonina dodana do ryby pozwoli nam lepiej złączyć zmieloną masę i dzięki temu nasze klopsiki nie będą się rozpadać w trakcie smażenia! Jeżeli nie chcemy smażyć ryby, przepis ten możemy zmodyfikować i zamiast przygotowania klopsików na patelni możemy je ugotować w garnku i zalać wywarem.

Smacznego 🙂

1 komentarz o “Klopsiki rybne w sosie chrzanowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *