Ryby słonowodne

Lazania rybna z dorszem

lazania-rybnaMam nadzieję, że spodobał Wam się mój ostatni przepis bo dzisiaj, ponownie chciałam Wam zaproponować rybną lazanię. Moja córa nie przepada za lazanią ale ostatnia tak jej smakowała, że postanowiłam iść za ciosem i przyrządziłam lazanię rybną – tym razem z dorszem. Jest delikatniejsza w smaku i bardziej neutralna od lazanii z łososiem ale równie smaczna :)! Lazania rybna to niestety rzadkość w naszym kraju dlatego tym bardziej mam nadzieję, że spodoba Wam się mój przepis i będziecie często z niego korzystać :). Tak więc, do roboty!

Czas przygotowania: 1 godz. 10 minut

Składniki:

  • 0,5 kg fileta z dorsza
  • Płaty lazanii
  • Pęczek zielonej pietruszki

Sos ‚żółty ser’:

  • 25 dag miękkiego żółtego sera
  • Masło
  • Mąka
  • Mleko 3,2%
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Sos ‚pomidoro’:

  • Puszka pomidorów
  • Czosnek
  • Por
  • Masło
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania sosów. W małym garnuszku rozpuszczamy dwie łyżki masła i wrzucamy posiekanego w cieniutkie plasterki pora. Po około pięciu minutach dodajemy puszkę pomidorów, trzy ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku i mieszamy. Przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dusimy kolejne pięć minut. Sos serowy zaczynamy podobnie czyli rozpuszczamy w rondelku dwie łyżki masła po czym dodajemy dwie łyżki mąki pamiętając aby cały czas mieszać! Dodajemy 400 ml mleka i gotujemy tak długo aż sos zrobi się gęsty. Na koniec wrzucamy starty żółty ser (zostawiamy dwie łyżki) i przyprawiamy do smaku. Płaty lazanii przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Przygotowujemy naczynie żaroodporne i na dno wlewamy odrobinę sosu ‚żółty ser’, układamy płaty lazanii, drobno pokrojonego w kostkę dorsza, sos ‚pomidoro’ i jeszcze raz płaty lazanii, sos ‚żółty ser’… aż wykorzystamy wszystkie składniki. Na wierzch ostatniej warstwy wysypujemy pozostały żółty ser. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy około 40 minut. Naszą rybną lazanię serwujemy posypaną natką zielonej pietruszki.

Uwagi:

Przygotowując sos z żółtym serem pamiętajcie o mieszaniu! Nie można dopuścić aby zrobiły się grudki oraz aby sos się przypalił.

Do tej lazanii rybnej możecie użyć także pieczarek. Wystarczy je drobno pokroić i ułożyć jako warstwę na rybę.

Smacznego :).

2 komentarzy o “Lazania rybna z dorszem&rdquo

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *