Ryby słonowodne

Łosoś i orzechy włoskie

Dzisiaj zaproponuję Wam coś wyjątkowego bo z pewnością ‘nada się’ na romantyczną kolację przy świecach, a do tego jest bajecznie proste w przygotowaniu :)! Nie od dzisiaj wiecie, że uwielbiam łososia i jest to moja ulubiona rybka. W swojej karierze kulinarnej przyrządzałam go w chyba każdej możliwej postaci ;). Zdecydowanie najbardziej pasują mi te najprostsze propozycje i właśnie taka dzisiaj pojawi się na moim blogu! Jeżeli tak jak ja, kochacie łososia, a do tego nie pogardzicie solidną porcją włoskich orzechów i pysznym makaronem – zapraszam na pastę z łososiem i orzechami :). Do dzieła kochani!

Czas przygotowania/gotowania: 25 minut

Składniki:

  • Łosoś wędzony – około 200 g
  • Makaron spaghetti – około 150 g
  • Olej z pestek winogron – dwie stołowe łyżki
  • Cebula – ½ sztuki
  • Orzechy włoskie – cztery posiekane stołowe łyżki
  • Czosnek – dwa ząbki
  • Kapary – kilka sztuk
  • Białe wino – pięć stołowych łyżek
  • Śmietana kremówka – około cztery stołowe łyżki
  • Sól morska
  • Bazylia do dekoracji

Przygotowanie/gotowanie:

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni smażymy drobno pokrojoną cebulkę – aż się zarumieni, a następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz orzechy włoskie. Wszystko smażymy jeszcze pięć minut i dodajemy pokrojonego łososia oraz kapary. Smażymy chwilkę po czym dodajemy wino i czekamy aż odparuje. Przyprawiamy solą morską, wlewamy śmietankę i czekamy aż wszystko się zagotuje. Serwujemy ze świeżą bazylią!

Uwagi:

Osoby, które nie lubią kaparów mogą je pominąć.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: wholefoodrepublic.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *