Ryby słonowodne

Łosoś w sosie estragonowym ze szparagami

broiled-salmon-recipe_2Dzisiaj postacią główną mojego przepisu będzie mój ukochany, różowiutki… łosoś :). Znalazłam rewelacyjny przepis, który niesamowicie podkreśla smak łososia więc natychmiast postanowiłam się podzielić z Wami tym przepisem. Danie jest proste w przygotowaniu więc tym bardziej zachęcam do wypróbowania przepisu! Jednak, żeby Was nie przetrzymywać to szybciutko dodam, że zapraszam na łososia w sosie… estragonowym! Zapraszam do wspólnego przyrządzenia :).

Czas przygotowania: 35 minut + czas „marynata” ryby

Składniki:

  • Filet z łososia – 10 dag
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Skórka z jednej cytryny
  • Olej z pestek winogron
  • Pęczek szparagów zielonych
  • Wstążki z liścia pora – 2 sztuki
  • Pomidor
  • Szalotka
  • Pęczek szczypiorku
  • Ocet winny
  • Dwa żółtka
  • Sklarowane masło – 50g

Przygotowanie:

Łososia opłukujemy, osuszamy i przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Filet wkładamy do foliowej torebki, wsypujemy także skórkę z cytryny, zamykamy torebkę po czym dobrze mieszamy i wkładamy do lodówki na co najmniej dwie godziny. W tym czasie obieramy pomidora ze skórki oraz przygotowujemy zielone szparagi czyli odłamujemy końcówki i delikatnie obieramy. Pomidora kroimy w kosteczkę, dodajemy pokrojony pęczek szczypiorku, ocet winny, drobno pokrojoną szalotkę i przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Robimy sos. Ubijamy żółtka na parze, dodajemy masło i mieszamy aż do momentu, kiedy sos uzyska jednolitą strukturę. Rybę smażymy na oleju z pestek winogron, jednocześnie gotujemy szparagi i blanszujemy wstążki z liścia pora. Na talerz wlewamy chochlę sosu, na to układamy szparagi przewiązane wstążką z liścia pora i na górę kładziemy usmażonego łososia. Serwujemy z opiekanymi ziemniakami lub białym ryżem.

Uwagi:

Szparagi możecie zastąpić innymi ulubionymi warzywami. Polecam grillowane marchewki!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: pg-fitness.co.uk