Ryby słonowodne

Łosoś z bobem

Co prawda sezon na bób już dawno za nami ale być może znajdą się wśród was szczęśliwcy, którzy wpadli na pomysł by to smaczne warzywo… zamrozić? Ja na szczęście tak ;). W mojej rodzinie wszyscy uwielbiają bób dlatego, kiedy jest sezon i dobra cena, kupuję na targu co najmniej 10 kilogramów i mrożę. Mam to szczęście, że w mojej piwnicy stoi dodatkowa, duża zamrażarka. W ten sposób mogę cieszyć się bobem cały rok! Dzisiaj chciałabym podzielić się z wami przepisem na genialne danie, oczywiście z bobem i rybką, a dokładniej łososiem na puree z bobu. Lekko, pysznie i bardzo zdrowo! Zachęcam do wypróbowania przepisu kochani!

Drukuj

Filet z soczystego łososia na puree z bobu

Filet z soczystego łososia na puree z bobu

Danie Main Course
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowanie 30 minut
Czas przygotowania 40 minut
Porcje 4 osoby
Kalorie 350 kcal

Składniki

  • 1 duży filet Łosoś norweski lub bałtycki
  • 400 g bobu
  • garść rukoli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula cukrowa
  • 4 łyżki stołowe oleju z pestek winogron
  • 3 łyżki stołowe wody
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • kilka listków świeżej bazylii
  • szczypta soli himalajskiej
  • 2 łyżki stołowe soku z limonki
  • szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Instrukcje

  1. Zaczynamy od ugotowania bobu w osolonej wodzie. Ugotowany bób odcedzamy i czekamy chwilę aż ostygnie.

  2. W tym czasie opłukujemy filet z łososia i jeżeli jest taka konieczność wyciągamy ości. Osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie skrapiamy sokiem z limonki i przyprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz solą himalajską. Wkładamy do naczynia żaroodpornego nasmarowanego olejem z pestek winogron i zapiekamy w 180 stopniach aż będzie gotowy.

  3. Lekko przestudzony bób obieramy ze skórki i wrzucamy do zmielenia. Dodajemy obrany ząbek czosnku, umytą natkę pietruszki i liście bazylii, sok z limonki, cztery łyżki oleju z pestek winogron oraz drobno posiekaną cebulkę. Przyprawiamy wedle uznania. Całość miksujemy i wstawiamy na chwilę do piekarnika by puree z bobu się zagrzało.

  4. Gotowe puree kładziemy na talerz, a na nim upieczony filet z łososia. Serwujemy ze świeżą rukolą.

Uwagi:

Chętni mogą dodać do puree z bobu odrobinę chilli.

Smacznego :).

 

Źródło ikony wpisu: s.yimg.com