Ryby słonowodne

Łosoś z pesto

Jeden z najprostszych przepisów – łosoś z pesto jest tak banalny do przygotowania, iż do tego dania można zaangażować dzieciaki. Jeśli zdecydujemy się na kupienie gotowego pesto w słoiczku, to wówczas cały czas przygotowania dania obejmuje nie więcej niż 20 minut!

Zachęcam do przetestowania dwóch wariantów takiego dania: z bazyliowym i z pomidorowym pesto. Osobiście jestem zakochana w wersji zielonej włoskiej pasty. Dzięki obfitemu pokryciu ryby pesto, po jej upieczeniu mięso jest delikatne i jednocześnie bardzo soczyste.

To bardzo lekkie i pożywne danie, łosoś nie ma ości i jest bogaty w wielonasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i ma 65-krotnie więcej antyoksydantów niż witamina C, dlatego można podawać go dzieciakom. Oczywiście mowa o rybie pochodzącej ze zrównoważonych plantacji i ze sprawdzonego źródła (więcej o łososiu atlantyckim poczytasz tutaj: http://rybyswiata.pl/losos-atlantycki/).

Przepis na pesto bazyliowe

Składniki: 1 duża bazylia, 25 gram orzeszków pini, 15 gram parmezanu, 2 małe lub 1 większy ząbek czosnku, 60ml oliwy z oliwek, sól i pieprz, 15 gram sera Grana Padano lub parmezanu (twardy, suchy ser).

Przygotowanie: Tradycyjne pesto z bazylii przygotowuje się w moździerzu, jednak aby przyśpieszyć pracę, wystarczy wszystkie składniki wrzucić do pojemnika i zblendować. Należy tylko pamiętać, ay orzeszki wcześniej podprażyć na suchej patelni, bazylię dobrze umyć, czosnek przecisnąć przez praskę, a ser zetrzeć na tarce. W zależności od indywidualnych preferencji, można przygotować je na gładką masę lub też pozostawić z kawałeczkami orzeszków.

Łosoś z pesto – przepis

Drukuj

Łosoś z pesto

Danie kolacja
Kuchnia Mediterranean
Czas przygotowania 5 minut
Czas gotowanie 25 minut
Czas przygotowania 30 minut
Porcje 2 osoby
Kalorie 295 kcal

Składniki

  • 2 duże dzwonki z łososia
  • pesto bazyliowe
  • 1/2 szt limonki (sok)
  • 10 szt pomidorków koktajlowych
  • 1 paczka mrożonych warzyw/młode ziemniaczki
  • sól i pieprz do smaku

Instrukcje

  1. Przygotować dwa duże kawałki folii aluminiowej, rybę umyć pod bieżącą wodą i dokładnie osuszyć za pomocą papierowych ręczników. Środek folii delikatnie posmarować oliwą z oliwek i wyłożyć dzwonek łososia, posolić i dopieprzyć do smaku. Wierzch ryby obficie obłożyć pesto (ok. 2 łyżki) i skropić sokiem z limonki. Po bokach położyć przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i zawinąć w paczuszkę. Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piec 20-25 minut.

  2. W międzyczasie przygotować warzywa na patelni lub w parowarze – łosoś z pesto doskonale komponuje się z brokułami, żółtą i zieloną fasolką, marchewką oraz mini kolbami kukurydzy. Drugim dodatkiem są młode ziemniaczki podane w odrobinie masła i ze świeżo skrojonym koperkiem.