Ryby słonowodne

Makaron z rybą na ostro

panga z chilliOd kliku dni chodzi za mną rybka na ostro. Mój mąż śmieje się ze mnie, że może powiększy nam się rodzinka bo jak chodziłam z córcią i synem w ciąży to faktycznie chciałam jeść tylko to co pikantne. Pamiętam, że nawet oliwki przyprawiałam sobie czarnym pieprzem albo polewałam je sosem chilli ;). Tym razem jednak nie jest to dziecko w drodze, a najzwyklejsza ochota na coś pikantnego. W związku z tym postanowiłam wpaść do marketu i zrobić małe zakupy. Dzisiaj zaproponuję Wam pyszną pikantną pastę z rybką na ostro. Mam nadzieję, że będzie Wam tak smakowała jak mojej rodzince. Zapraszam do wspólnego gotowania!

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • Makaron rigatoni lub inny ulubiony
  • Filet z białej ryby np. panga – ½ kg
  • Czosnek – 3 ząbki
  • Olej z pestek winogron
  • Pomidory w puszce lub sos pomidorowy
  • Papryczka chilli
  • Sól morska
  • Cytryna

Przygotowanie:

Filety rybne opłukujemy, osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Kroimy na mniejszą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron. Obieramy czosnek i drobniutko kroimy. Podobnie robimy z papryczką chilli. Wszystko wrzucamy na rozgrzany olej z pestek winogron i podsmażamy. Należy cały czas mieszać, uważając aby nie przypalić czosnku i papryczki chilli bo danie będzie gorzkie! Po chwili dodajemy pokrojone kawałeczki ryby. Kiedy ryba jest już delikatnie podsmażona dodajemy pomidory z puszki. Smażymy do momentu aż rybka będzie gotowa. Odcedzony makaron wrzucamy na patelnie i dusimy na ogniu jedną minutę. Gotowe danie serwujemy z lampką czerwonego, wytrawnego wina.

Uwagi:

Czas smażenia czosnku zanim się przypali to ok. 30 sekund.

Smacznego :).

 

 

Źródło ikony wpisu: storage.aicod.it

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *