Ryby słonowodne

Mrożona ryba pod szpinakiem

mrozona-ryba-rybyswiata-plW związku z tym, że wzięliśmy sobie z mężem wolne, a dzieciaki podrzuciliśmy do dziadków postanowiliśmy pojechać do naszych znajomych w odwiedziny. Wyprawa nie byle jaka bo spędziliśmy kilka godzin w samochodzie ;). Trzy dni spędzone u nich były rewelacyjne! Co ciekawe 😉 akurat zepsuła im się lodówka i Ewelina zaproponowała abyśmy razem przyrządziły coś pysznego bo miała w lodówce mrożoną rybę. Niestety nasi znajomi nie mieszkają nad morzem i ryby mrożone to często ich jedyna opcja. Oczywiście kocham gotować (i jeść 😉 hehe) więc nie mogłam odmówić. Postanowiłyśmy przyrządzić coś lekkiego idealnie pasującego do winka :). Ryba pod szpinakową kołderką!

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

  • Dwa filety mrożonej rybki (w naszym przypadku Mintaj)
  • Mrożony szpinak (liście)
  • Serek topiony naturalny
  • Cztery ząbki czosnku
  • Świeży rozmaryn
  • Masło
  • Sól
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Olej z pestek winogron

Przygotowanie:

Rozmrożoną rybę (najlepiej zrobić to wkładając ją na noc do lodówki) opłukujemy, osuszamy i przyprawiamy. Ja użyłam soli morskiej i świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Odstawiamy do lodówki i w tym czasie przyrządzamy szpinak. Do garnuszka wkładamy łyżkę masła i pokruszony szpinak. Mieszamy i czekamy aż się rozmrozi. Do rozmrożonego szpinaku dodajemy serek topiony. Na cztery osoby zużyłyśmy osiem trójkącików. Przyprawiamy solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy. Na sam koniec wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Do naczynia żaroodpornego wkładamy nasze filety. Pamiętajmy aby naczynie było natłuszczone oliwą z pestek winogron. Rybę przykrywamy przygotowanym szpinakiem i gałązkami świeżego rozmarynu. Wstawiamy do nagrzanego na 200 stopni piekarnika i zapiekamy przez około trzydzieści minut. Serwujemy z sałatą z sosem greckim i zimnym winkiem.

Uwagi:

Mrożoną rybę możecie oczywiście zastąpić świeżą! Ilość czosnku proponuję dobrać do upodobań ;).

Smacznego :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *