Inne, Ryby słonowodne

Omlet po hiszpańsku z wędzonym łososiem

omlet hiszpanskiLubicie omlety? Ja muszę się przyznać, że nie jestem ich fanką ale w związku z tym, że mój mąż uwielbia wszystko co ma w sobie jajka, jestem zmuszona od czasu do czasu je przyrządzać. Podobnie jak mój mąż, nasze dzieciaki również z chęcią zjedzą na śniadanie lub kolację omleta więc postanowiłam poszukać w sieci przepisu, który może i mnie przekona. Co ciekawe bardzo szybko znalazłam coś co wydało się ciekawe, proste i smaczne. Nie wiem czy kiedykolwiek mieliście okazję próbować omleta… hiszpańskiego? Muszę przyznać, że omlet w takim wydaniu nieźle mnie zaskoczył! Oczywiście pozytywnie :). Jedyne co zmieniłam w oryginalnym przepisie to jeden składnik – dodałam łososia i myślę, że była to bardzo dobra decyzja. Zapraszam do wspólnego wykonania :).

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

  • Jajka – 5 sztuk
  • Cebula duża
  • Ziemniaki – ½ kg
  • Plastry wędzonego łososia – 100g
  • Mleko – 50 ml
  • Olej z pestek winogron
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Pęczek szczypiorku
  • Czerwona papryka
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Obieramy ziemniaki i cebulę. Kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy na rozgrzany olej z pestek winogron. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i wrzucamy odrobinę umytej i poszatkowanej pęczek szczypiorku. Patelnię przykrywamy i dusimy do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Do miseczki wlewamy mleko, wbijamy jajka, wrzucamy kawałki wędzonego łososia i pokrojoną w paseczki paprykę po czym dodajemy sól morską i świeżo zmielony czarny pieprz. Miękkie ziemniaki studzimy i mieszamy razem z masą jajeczną z łososiem i czosnkiem. Wszystko wlewamy na patelnię i smażymy na wolnym ogniu. Po chwili przerzucamy omleta na drugą stronę tak aby nasz placek był zarumieniony z zewnątrz ale wilgotny w środku! Omleta po hiszpańsku serwujemy z chrupiącym i świeżym pieczywem.

Uwagi:

Chętnym polecam ubić białka oddzielnie! Dzięki temu omlet będzie bardziej puszysty.

Smacznego :).