Inne, Ryby słonowodne

Omlet z dorszem, parmezanem i bazylią

omlet z dorszem 1Moje dzieciaki uwielbiają naleśniki i omlety w związku z czym czasem pędzę z dostawą… ;). A o jakiej dostawie mowa…? Własnoręcznie przygotowany omletem z dorszem. Oczywiście jak to dzieci, ich ulubiona wersja omleta czy naleśników jest na słodko z dużą ilością owoców, bitej śmietany i płynnej czekolady ale wersja zdrowsza z rybką także im posmakowała. Nawet ostatnio mój synio zapytał czy nie chciałabym przygotować rybnego naleśnika ;). Danie to jest bardzo łatwe i szybkie więc polecam każdemu :). Do dzieła!

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • 10 dag filetów z wędzonego dorsza
  • Śmietana
  • 4 jajka
  • Masło – 60g
  • Parmezan – 60g
  • Sól morska
  • Bazylia

Przygotowanie:

Dorsza opłukujemy i wykładamy na patelnię. Zalewamy wodą i czekamy aż się zagotuje. Ściągamy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie wyciągamy rybę, oddzielamy od ości i skóry po czym rozdrabniamy. Na suchej i rozgrzanej patelni rozpuszczamy połowę masła, dodajemy dwie łyżki śmietany oraz rozdrobnionego dorsza. Całość dokładnie mieszamy i trzymamy na wolnym ogniu około trzech minut. Na koniec studzimy rybę. Do oddzielnej miseczki wbijamy białko z jajek, dodajemy łyżkę śmietany i ubijamy na pół sztywno. Do ubitej piany dodajemy żółtka, rybę oraz starty parmezan (30g). Dokładnie mieszamy po czym wlewamy całość na rozgrzane pozostałe masło. Smażymy nie mieszając. Omleta posypujemy resztą parmezanu i pozostałą śmietaną. Przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Serwujemy na liściu sałaty z sokiem z limonki i świeżą bazylią.

Uwagi:

Dorsza możecie zastąpić wędzonym łupaczem.

Przepis ten możecie urozmaicić poprzez dodanie świeżych ziół lub czosnku.

Smacznego :).