Ryby słonowodne

Pasta z łososiem, orzeszkami pinii w śmietanowym sosie

salmon pasta (6)Tym razem chciałabym podać Wam przepis na pyszną, szybką i smaczną pastę z łososiem :). Pisałam niedawno, że ostatnimi czasy zaniedbałam łososia więc teraz staram się ‘nadrabiać’ zaległości bo w końcu łosoś to moja ulubiona rybka :)! Poniższy przepis jest bardzo prosty dlatego polecam go w szczególności osobom, które nie mają zbyt dużego doświadczenia w kuchni, a z rybkami w ogóle. Gwarantuję, że makaron z łososiem wychodzi genialnie za każdym razem i nie ma niczego co możecie ‘spaprać’ ;)! Zatem zapraszam do wspólnego gotowania kochani :)!

Czas przygotowania/gotowania: 25 minut

Składniki:

  • Filet z łososia bałtyckiego – średniej wielkości jeden płat,
  • Orzeszki pinii – mała garść
  • Olej z pestek winogron
  • Śmietana słodka 30%
  • Parmezan w kawałku do starcia – do posypania
  • Makaron spaghetti – jedno opakowanie
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie/gotowanie:

Do garnka wlewamy wodę, delikatnie ją solimy i czekamy aż się zagotuje. W tym czasie opłukujemy łososia, a następnie dobrze osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i wrzucamy łososia. Podsmażamy, a następnie dodajemy śmietanę i przyprawiamy. Ugotowany makaron odcedzamy i wrzucamy do łososia ze śmietaną. Na suchej i rozgrzanej patelni rumienimy garść orzeszków pinii, a następnie dodajemy do makaronu z łososiem. Wszystko dobrze mieszamy i na koniec posypujemy startym parmezanem.

Uwagi:

Do tego dania możecie użyć innego makaronu. Nie koniecznie musi być to spaghetti :)!

Chętnym polecam dodać dwa ząbki czosnku.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: recipeshubs.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *