Ryby słonowodne

Pieczony dorsz ze świeżym tymiankiem

23a0b93c3d9b37da5d940e6211db1b6eCo powiecie na pysznego soczystego dorsza ze świeżym tymiankiem ;)? Jeżeli znajdą się wśród Was osoby, które nie miały jeszcze okazji spróbować dorsza w genialnym połączeniu z tymiankiem, musicie to szybko nadrobić! Świeży tymianek w połączeniu z pieczoną rybką to niesamowite i bardzo aromatyczne połączenie. Ja pierwszy raz spróbowałam tego dania, kiedy byłam we Włoszech. Natychmiast zakochałam się w tak przygotowanym dorszu. Tymianek potrafi wydobyć niesamowity smak dorsza o czym się przekonacie jeżeli wypróbujecie mój przepis ;). Zatem zapraszam do wspólnego gotowania kochani :)!

Czas przygotowania/gotowania: 40 minut

Składniki:

  • Świeże filety z dorsza – około 600 g
  • Sok z jednej cytryny lub limonki
  • Olej z pestek winogron
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Pęczek świeżego tymianku

Przygotowanie:

Filety z dorsza opłukujemy pod zimną wodą i dobrze osuszamy. Sprawdzamy rybkę pod kątem ości, a następnie kroimy na mniejsze kawałki – około 6 cm. Na dużej blasze kładziemy papier do pieczenia i układamy obok siebie kawałki dorsza. W oddzielnej miseczce mieszamy olej z pestek winogron z cytryną i gotowym sosem polewamy każdy kawałek ryby. Przyprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i układamy gałązki świeżego tymianku na kawałkach dorsza. Następnie przykrywamy całą blachę papierem do pieczenia – zawijamy spód papieru z górą i zapiekamy przez około 10 minut w 180 stopniach. Serwujemy z pieczoną brukselką.

Uwagi:

Jeżeli nie macie dostępu do świeżych rybek, możecie zastąpić dorsza mrożonym.

Chętni mogą zawinąć każdy kawałek ryby oddzielnie aby stworzyć małe paczuszki.

Nie polecam zastępować świeżego tymianku suszonym, ponieważ nie da ‘tego’ aromatu.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: pinterest.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *