Ryby słonowodne

Pieczony pstrąg w boczku

51238030_bacon-wrapped-troutDzisiaj chciałabym zaproponować Wam danie, które możecie przygotować w piekarniku lub na grillu. Danie jest pyszne, zdrowe (no ba, jakżeby inaczej ;)!) i do tego proste w przygotowaniu. Co takiego zaproponuję? Zapraszam wszystkich na genialny przepis na smacznego pstrąga w plastrach boczku! Będzie to danie mięsno rybne dlatego myślę, że powinno spotkać się z aprobatą nie tylko wegetarian ;). Moje dzieciaki z mężem zakochały się w pieczonym pstrągu dlatego mam nadzieję, że i Wam zasmakuje :). Zapraszam do wspólnego gotowania kochani!

Czas przygotowania/gotowania: 55 minut

Składniki:

  • Pstrąg – cztery sztuki
  • Świeży rozmaryn – w doniczce
  • Masło – cztery łyżeczki
  • Boczek w plastrach – około osiem plasterków
  • Cytryna do skropienia pstrągów
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Sól morska

Przygotowanie/gotowanie:

Najpierw zaczniemy od przygotowania pstrągów. Należy je porządnie umyć, a następnie ‚oporządzić’ – co to znaczy? Za pomocą specjalnej skrobaczki lub tez bardzo ostrego noża, musimy porządnie zeskrobać ryby. Kolejnym krokiem jest usunięcie wnętrzności ryb i jeszcze raz dobre umycie. Następnie skrapiamy pstrągi cytryną – również w środku! Przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i wkładamy do środka po kilka gałązek świeżego rozmarynu. Przygotowane pstrągi wkładamy do dużego naczynia i odstawiamy w chłodne miejsce (może być lodówka) na co najmniej pół godziny. Po tym czasie każdego pstrąga zawijamy w dwa plastry boczku i wkładamy do żaroodpornego naczynia, które wcześniej skropiliśmy olejem z pestek winogron. Pieczemy około 9 minut z każdej strony.

Uwagi:

Polecam spiąć boczek wykałaczką aby nie spadł z rybek!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: epicurious.com