Ryby słodkowodne, Ryby słonowodne

Pieczony sandacz z młodymi ziemniaczkami

Sezon na młode ziemniaczki uważam za rozpoczęty :)! Nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam wszystkie młode warzywa dlatego wiosna jest moją ulubioną porą roku. Młode ziemniaki przygotowuję na wiele sposobów ale moim ulubionym jest ten najprostszy czyli ziemniaki z wody, a następnie do piekarnika. Oczywiście całość najlepiej z rybką. Zapraszam wszystkich na bardzo dobry przepis na pieczonego sandacza z talarkami z młodych ziemniaczków i… porami. Do dzieła kochani!

Czas przygotowania/gotowania: 55 minut

Składniki:

  • Filety z sandacza lub cała rybka – około 600 g
  • Natka pietruszki – kilka gałązek
  • Masło – dwie stołowe łyżki
  • Młode ziemniaki – kilka sztuk
  • Por – jedna średniej wielkości sztuka
  • Śmietana słodka 30% – trzy stołowe łyżki
  • Starty parmezan – kilka łyżek
  • Świeży tymianek do dekoracji

Przygotowanie/gotowanie:

Zaczynamy od młodych ziemniaków. Myjemy je specjalną, ostrą szczotką pod zimną wodą, a następnie gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie przygotowujemy filet z sandacza. Rybkę opłukujemy, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacinamy filety aby włożyć gałązki umytej, świeżej natki. Rybkę solimy, a następnie smarujemy roztopioną łyżką masła. Tak przygotowanego sandacza wkładamy do naczynia żaroodpornego. Ugotowane i odcedzone ziemniaki polewamy roztopioną łyżką masełka, mieszamy, kroimy na talarki i posypujemy parmezanem. Talarki ziemniaków wkładamy do naczynia z rybą. Około 1/3 pora kroimy na cienkie plasterki, zalewamy śmietaną i mieszamy po czym zalewamy rybę z ziemniakami. Pieczemy przez około 25 minut. Gotowe danie posypujemy tymiankiem.

Uwagi:

Chętnym polecam zrobić sos chrzanowy, którym można polać upieczoną rybkę z ziemniakami!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: youplateit.com.au

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *