Ryby słonowodne

Pizza z łososiem i szparagami

Jedno z moich ulubionych dań, kiedy mam ochotę na coś tłustego i niekoniecznie zdrowego? Podejrzewam, że jak w większości przypadków będzie to… pizza :). Tak moi drodzy, ja również czasem się łamię i jak przystało na zwykłego człowieka, jadam pizzę. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie była fanką pizzy z łososiem. To moja ulubiona wersja tej dosyć kalorycznej ‘przekąski’. Poniżej znajdziecie przepis na genialną pizzę z łososiem i szparagami.

Składniki:

Ciasto na pizzę

  • Mąka – 250 g
  • Drożdże świeże – 25 g
  • Ciepła woda – 150 ml
  • Cukier – ½ łyżeczki
  • Sól – 1 łyżeczka
  • Olej z pestek winogron – łyżka stołowa

Farsz

  • Plastry wędzonego łososia – dwa opakowania
  • Zielone szparagi – pęczek
  • Mozzarella – kulka
  • Parmezan Grana Padano w kawałku – do posypania
  • Sos beszamelowy do posmarowania, zamiast pomidorowego

Przygotowanie:

Przygotowujemy rozczyn czyli łączymy drożdże z wodą, dodajemy cukier i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Następnie przesiewamy mąkę do miski, dodajemy rozczyn, olej i sól morską. Ciasto zagniatamy minimum 15 minut. Odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy sos beszamel, gotujemy zielone szparagi (góra trzy minuty) i kroimy plastry wędzonego łososia na mniejsze kawałki. Wyrośnięte ciasto formułujemy na placek, a następnie smarujemy beszamelem. Na wierzchu układamy plastry wędzonego łososia i zielone szparagi. Posypujemy mozzarellą i odrobiną startego, świeżego parmezanu. Wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika i zapiekamy około 12 minut.

Uwagi:

Chętnym polecam dodać ząbek czosnku do sosu!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: fussfreecooking.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *