Ryby słonowodne

Promocyjny dorsz w pomidorach z rozmarynem i czosnkiem

promocjaJa to mam szczęście!!! Trafiłam dzisiaj na świetną promocję na dorsza bałtyckiego więc kupiłam kilka filetów i zamroziłam :). I żeby nie było, że to byle jaka promocja… bo filety były piękne i świeżutkie! Akurat był dzień ryby w sklepie 🙂 Nie ma to jak promocja na rybki! Generalnie promocje to bardzo bardzo dobra rzecz 😉 hehe. W związku z tym, że miałam w domku pyszne pomidory bawole serca, postanowiłam przyrządzić dorsza w pomidorach. Danie jest proste i bardzo smaczne. Do dzieła!

Czas przygotowania: 45 minut

Składniki:

  • Duży filet z dorsza
  • Cztery średnie pomidorki ‚bawole serca’
  • Jedna duża cebula
  • Jedna duża papryka czerowna
  • Trzy ząbki czosnku
  • Łyżeczka cukru trzcinowego
  • Łyżka sosu sojowego
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Olej z pestek winogron
  • Świeży rozmaryn

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i podsmażamy cebulkę. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Pomidorki obieramy ze skórki, bardzo drobno kroimy i dodajemy do sosu. Następnie dodajemy łyżeczkę cukru trzcinowego, łyżkę sosu sojowego i przyprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smakujemy po chwili i ewentualnie dodajemy szczyptę soli morskiej. Filet z dorsza opłukujemy i osuszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy go do naczynia żaroodpornego do którego wcześniej wlaliśmy troszkę sosu z patelni. Zalewamy resztą sosu, układamy gałązki świeżego rozmarynu i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni. Zapiekamy około pół godziny. Serwujemy na ciepło z ryżem lub zapiekanymi ziemniakami

Uwagi:

Dorsza możecie zastąpić innym rodzajem ryby. Jeżeli nie macie dobrych pomidorków w zasięgu ręki proponuję użyć pomidorów z puszki.

Smacznego :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *