Inne, Ryby słonowodne

Prosciutto i łosoś…

Pear-Prosciutto-Arugula-Blue-Cheese-RollUpPrzekąska, która ostatnimi czasy skradła moje serce to niesamowite połączenie smaków. Mój ukochany wędzony łosoś oraz genialna surowa szynka prosciutto! Miałam okazję jeść wiele podobnych przekąsek z udziałem szynki parmeńskiej, mango, sera ricotta i innych składników jednak nigdy nie próbowałam przekąski z łososiem i szynką parmeńską razem. Połączenie faktycznie niecodzienne, a może wręcz odrobinę szokujące dlatego pewnie mało kto wpadł na pomysł aby te składniki połączyć jednak obawy są absolutnie niepotrzebne. Jak tylko o tym pomyślałam, natychmiast postanowiłam pobiec do sklepu i kupić wszystkie potrzebne składniki. Przekąska wyszła genialna i potwierdza to także mój mąż i nasi przyjaciele, których mieliśmy okazję gościć u siebie na kolacji. Zatem zapraszam wszystkich do wspólnego przygotowania roladek z łososia, prosciutto na rukoli w musztardowym sosie!

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:

  • Szynka Prosciutto – duże opakowanie
  • Łosoś wędzony w plastrach – duże opakowanie
  • Ser ricotta – trzy opakowania
  • Świeża mięta – pęczek
  • Olej z pestek winogron
  • Sałata rukola – duże opakowanie
  • Cytryna – duża sztuka
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Sól morska

Przygotowanie:

Mięte myjemy i drobno kroimy. Ser ricotta należy rozgnieść widelcem, a następnie dodać olej z pestek winogron, miętę, sól morską oraz świeżo zmielony czarny pieprz. Na dużej desce układamy plastry prosciutto, a na nich plastry wędzonego łososia. Smarujemy je przygotowanym serkiem i zawijamy. Związujemy łodyżkami rukoli. Na półmisku kładziemy liście rukoli, a na niej zawinięte roladki. Skrapiamy sokiem z cytryny, olejem z pestek winogron i polewamy sosem musztardowym.

Uwagi:

Roladki możecie serwować także bez sosu.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: sheeats.ca