Ryby słonowodne

Przepis na hot doga po.. ‘hanowsku’

hot dog rybnyDzisiaj zapewne Was zaskoczę bo zaproponuję Wam pyszne i szybkie danie trochę inaczej niż zwykle ;). Każdy z Was na pewno nie raz jadł hot doga. Ogólnie dostępne, tanie i sycące. Niestety nie są zbyt zdrowe.. chyba, że przygotujemy je sami i użyjemy pełnowartościowych składników! Tak więc wpadłam na genialny pomysł……. ;). Co powiecie na przepis na hot doga z rybką?? Myślę, że jest to świetny przepis. Hot dog po “hanowsku” tak go nazwałam ;). Oczywiście aby był równie smaczny co tradycyjny hot dog z parówką musimy pamiętać aby kupić w miarę neutralną w smaku rybkę i usmażyć ją na złoto i chrupiąco. Jeżeli jeszcze Was nie przekonałam to dodam, że moja siostrzenica powiedziała, że od teraz ona będzie jadła na obiad tylko rybnego hot doga (a za rybkami ona nie przepada..)! Zapraszam na przepis na hot doga po “hanowsku” ;).

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • Cztery długie pszenne bułki
  • Filet z dorsza
  • Miękkie awokodo
  • Duża biała cebula
  • Ogórki konserwowe
  • Olej z pestek winogron
  • Bułka tarta
  • Jajko
  • Sól
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Sos:

  • Jogurt grecki (bałkański)
  • Majonez
  • Dwa ząbki czosnku
  • Szczypiorek
  • Sól
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Rybkę myjemy, osuszamy i mielimy w maszynce (łatwiej będzie nam uformować ‘parówki’). Do zmielonej rybki dodajemy sól, świeżo zmielony czarny pieprz i jajko. Mieszamy składniki, formułujemy długie paluszki i wrzucamy na rozgrzany olej z pestek winogron. Smażymy na złoto! Obieramy awokado, ugniatamy, dodajemy pół cebuli pokrojonej w drobną kosteczkę, doprawiamy solą i mieszamy. Kolejnie przygotowujemy sos. Mieszamy jogurt grecki z dwoma łyżkami majonezu, dodajemy dwa wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, łyżkę szczypiorku i doprawiamy. Mieszamy i wrzucamy do lodówki. Na koniec bułkę kroimy na pół (nie do końca!), smarujemy ją awokado, układamy rybkę, plasterki ogórka konserwowego i lejemy przygotowany sos. Serwujemy z zimnym sokiem lub colą.

Uwagi:

Jeżeli chcemy aby nasza bułka była ciepła i chrupiąca, przed nałożeniem rybki i farszu wkładamy ją na kilka minut do rozgrzanego piekarnika.

Mam nadzieję, że zasmakował Wam mój przepis na hot doga po ‘hanowsku’ ;)!

Smacznego :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *