Ryby słonowodne

Przepis na łososia w panierce z orzechów włoskich

Łosos-w-panierce-z-orzechow-wloskichTydzień temu zostałam zaproszona do greckiej restauracji na kolację. Oczywiście menu spełniło moje oczekiwania bo w połowie było zapełnione rybami. Nie trudno zgadnąć (czytając moje poprzednie wpisy), że moją ulubioną rybą jest łosoś. Przepis jaki dziś Wam zaproponuję zaczerpnęłam właśnie z tego greckiego menu. W zasadzie to dziwne, że wcześniej na to nie wpadłam bo jedyną innowacją w łososiowym przepisie była panierka! Owszem, serwowałam łososia obsypanego płatkami migdałów czy też sezamem ale nigdy nie.. orzechami 😉 Orzechy włoskie niesamowicie podkreślają smak soczystego łososia. Jakby powiedział mój Tato, niebo w gębie! Potrawa oczywiście prosta i szybka w wykonaniu, a do tego zwali Waszych gości z nóg!

Czas przygotowania: 35 min.

Składniki:

  • Dwa filety z łososia
  • Dwa duże jajka
  • Dwie łyżki masła
  • Dwie łyżki mleka
  • 200 g orzechów włoskich
  • Olej z pestek winogron
  • Sól
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Natka pietruszki (do dekoracji)

Przygotowanie:

Opłukujemy filety z łososia i osuszamy ręcznikiem papierowym. W międzyczasie rozbijamy jajka i dolewamy mleko. Według przepisu, łososia porządnie nacieramy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, obtaczamy w mące, wkładamy do roztrzepanych jajek i panierujemy w orzechach włoskich. Tak przygotowane filety wrzucamy na rozgrzane masło z olejem z pestek winogron. Smażymy na piękny złoty kolor. Łososia serwujemy z frytkami i dekorujemy natką pietruszki.

Uwagi:

Aby orzechy dobrze się trzymały łososia musimy je drobno posiekać!

Smacznego 🙂