Ryby słonowodne

Soczysty łosoś w sosie koperkowym

Szukacie pomysłu na szybki obiad? Czasem jest tak, że mamy ochotę zjeść coś dobrego, ale niekoniecznie chcemy poświęcić na to dużo czasu. Klasyczna zapiekanka makaronowa z kurczakiem to wprawdzie sprawdzony przepis, jednak warto czasem otworzyć się na nowe propozycje smakowe. Lubicie ryby? Jeśli tak, mam dla was świetną opcję na pyszny posiłek w 15 minut.

Nowe pomysły na klasyczne dania

Dania główne, których podstawowym składnikiem jest ryba, nie powinny nam się kojarzyć jedynie z filetem podawanym z ziemniakami i surówką. Idealny na szybki obiad będzie łosoś w sosie śmietanowo-koperkowym. Wystarczy przygotować koperek, śmietanę 12% i jogurt grecki, sól, pieprz oraz łyżkę oleju z pestek winogron. Jak się pewnie domyślacie, wszystkie składniki trzeba ze sobą połączyć, a na koniec dosypać do nich posiekany koperek. Łososia dodatkowo można polać z sokiem z cytryny.

Nie bój się eksperymentować!

Przepisy na smaczne i oryginalne dania główne, bez trudu można znaleźć w Internecie. Warto jednak eksperymentować i stawiać na autorskie rozwiązania. Wystarczy odrobina kreatywności, chęć eksperymentowania i nasze 15 minut w kuchni może zamienić się w ciekawą przygodę. Ja zdecydowałam się na samodzielne przygotowanie wspomnianego sosu do ryby. Połączyłam kilka najlepszych, moim zdaniem, internetowych propozycji i w ten sposób powstał mój własny, pyszny, sos śmietanowy. Swoją drogą, myślę, że świetnie będzie smakował także z kurczakiem (jeśli ryby nie są waszymi ulubieńcami, macie równie smaczną alternatywę).

Mój łosoś w sosie śmietanowo-koperkowym był pieczony w naczyniu żaroodpornym w piekarniku. Można oczywiście również go usmażyć, jednak pamiętajmy, by na patelni znalazła się oliwa, masło albo olej rzepakowy. Te tłuszcze zaczynają dymić w wysokiej temperaturze – dzięki temu unikniemy przypalenia ryby. By przepis na szybki obiad nie okazał się jednak przepisem na 30 minut, łososia (lub kurczaka) warto podać z warzywami ugotowanymi na parze bądź duszonymi (dania główne z kurczakiem świetnie smakują także z ryżem).

Pamiętajcie o tym, by każde danie było kolorowe i oryginalne. Przed wami mój pomysł na smaczny i kreatywny posiłek.

Drukuj
łosoś w sosie śmietanowo-koperkowym

Łosoś w sosie koperkowym

Łosoś z sosem koperkowym to przecież świetne połączenie smaków.

Czas przygotowania 40 minut
Kalorie 300 kcal

Składniki

  • Filet z łososia (mogą być dzwonki)
  • Sól
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Cytryna
  • Olej z pestek winogron

Sos:

  • Mały jogurt grecki
  • Kilka łyżek śmietany
  • 2 pęczki Świeżego koperku
  • Sól
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 ząbki Dwa ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka Oleju z pestek winogron

Instrukcje

  1. Łososia opłukujemy, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy cytryną i układamy w naczyniu żaroodpornym. Aby ryba nam nie przywarła do naczynia proponuję skropić naczynie olejem z pestek winogron i rozetrzeć pędzelkiem. Następnie bierzemy się za przygotowanie sosu koperkowego do łososia. Myjemy koperek, porządnie suszymy i kroimy. Do jogurtu greckiego i śmietany dodajemy szczyptę soli, świeżo zmielony czarny pieprz, łyżeczkę oleju z pestek winogron i przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku. Dokładnie mieszamy i wrzucamy pokrojony koperek. Tak przygotowanym sosem zalewamy rybę i wstawiamy ją do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na 20 minut. Łososia w sosie koperkowym możemy podać z sałatą i pieczonymi ziemniakami.

Uwagi:

Sos koperkowy do ryby możemy przygotować oddzielnie i podać w dzbanuszku. Korzystając z tego przepisu możemy również przygotować pulpety w sosie koperkowym.

Jeżeli nie lubimy czosnku możemy go pominąć.

Smacznego 🙂

łosoś w sosie koperkowym

1 komentarz o “Soczysty łosoś w sosie koperkowym

  1. Przepis bardzo podobny do tego, który wykorzystuje moja mama. W domu także sos koperkowy podawany jest w dzbanuszku 🙂

Komentarze wyłączone