Ryby słonowodne

Soczysty łosoś w sosie koperkowym

Sos koperkowy zazwyczaj podaję z mięsem ale ostatnio pomyślałam, dlaczego by nie podać go z moim ukochanym łososiem. Łosoś z sosem koperkowym to przecież świetne połączenie smaków. W związku z tym, że jeszcze nigdy nie przygotowywałam tego dania wcześniej internet stał się moją bazą w poszukiwaniu idealnego przepisu. Muszę przyznać, że znalazłam ich sporo ale żaden nie do końca mi odpowiadał więc postanowiłam zmiksować kilka przepisów i powstał mój, autorski. Oczywiście w mojej subiektywnej ocenie, najlepszy 😉 Jak to zwykle u mnie bywa, potrawa musi być szybka, prosta w wykonaniu no i przede wszystkim smaczna. Tak więc zapraszam Was do wspólnego wykonania soczystego łososia w sosie koperkowym.

Drukuj

Łosoś w sosie koperkowym

Łosoś z sosem koperkowym to przecież świetne połączenie smaków.

Czas przygotowania 40 minutes
Kalorie 300 kcal

Składniki

  • Filet z łososia (mogą być dzwonki)
  • Sól
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Cytryna
  • Olej z pestek winogron

Sos:

  • Mały jogurt grecki
  • Kilka łyżek śmietany
  • 2 pęczki Świeżego koperku
  • Sól
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 ząbki Dwa ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka Oleju z pestek winogron

Instrukcje

  1. Łososia opłukujemy, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy cytryną i układamy w naczyniu żaroodpornym. Aby ryba nam nie przywarła do naczynia proponuję skropić naczynie olejem z pestek winogron i rozetrzeć pędzelkiem. Następnie bierzemy się za przygotowanie sosu koperkowego do łososia. Myjemy koperek, porządnie suszymy i kroimy. Do jogurtu greckiego i śmietany dodajemy szczyptę soli, świeżo zmielony czarny pieprz, łyżeczkę oleju z pestek winogron i przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku. Dokładnie mieszamy i wrzucamy pokrojony koperek. Tak przygotowanym sosem zalewamy rybę i wstawiamy ją do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na 20 minut. Łososia w sosie koperkowym możemy podać z sałatą i pieczonymi ziemniakami.

Uwagi:

Sos koperkowy do łososia możemy przygotować oddzielnie i podać w dzbanuszku.

Jeżeli nie lubimy czosnku możemy go pominąć.

Smacznego 🙂

losoś w sosie koperkowym

1 komentarz o “Soczysty łosoś w sosie koperkowym

  1. Przepis bardzo podobny do tego, który wykorzystuje moja mama. W domu także sos koperkowy podawany jest w dzbanuszku 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *