Ryby słonowodne

Przepis na rybę w galarecie

ryba w jgalarecieTym razem zapraszam Was na delikatną i soczystą rybę w galarecie. Ja zazwyczaj przygotowuję ją na spotkanie towarzyskie bo wspaniale się prezentuje, jest wyjątkowo smaczna i można ją podawać na zimno dzięki czemu nie trzeba jej podgrzewać co pozwoli nam zaoszczędzić trochę czasu. Do tej potrawy możemy użyć dowolnej ryby, na moich przyjęciach króluje dorsz. Sposób podania jest także dowolny. Pięknie wygląda gdy w galarecie rybę otaczają plasterki marchwi, listki zielonej pietruszki czy też kawałki czerwonej papryki. Rybę w galarecie możemy zaserwować na półmisku lub też w mniejszym porcjach, na przykład w małych przezroczystych miseczkach. Wszystko zależy od naszej inwencji twórczej 🙂

Czas przygotowania: 60 min.

Składniki:

  • 80 dag fileta z dorsza
  • Dwie średnie marchewki
  • Jedna pietruszka
  • Jedna cebula
  • Jeden seler
  • Puszka groszku
  • Jedna cytryna
  • Listek laurowy
  • Kilka ziarenek ziela angielskiego
  • Kilka ziarenek czarnego pieprzu
  • Natka pietruszki do dekoracji
  • Sól
  • Trzy łyżeczki żelatyny

Sposób wykonania:

Myjemy, obieramy i kroimy warzywa (cebulę, marchew, pietruszkę i seler) po czym wrzucamy je do garnka wypełnionego 3/4 wodą. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, sól, kilka ziarenek czarnego pieprzu i gotujemy. Po ok. 5 minutach wkładamy umytą rybę i gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Ugotowaną rybę i warzywa wyciągamy z wywaru i układamy na półmisku. Pamiętajmy, aby ryba w galarecie wyglądała apetycznie musimy ją ładnie udekorować! Do przecedzonego wywaru dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Uważajmy aby nie doprowadzić do zagotowania! Zalewamy, dekorujemy natką pietruszki, plasterkami cytryny, czekamy aż ostygnie i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. I jak Wam wyszła? To na pewno najlepsza rybka w galarecie jaką jedliście 😉

Uwagi:

Podając rybę w galarecie nie zapomnijmy skropić jej odrobiną cytryny!

Smacznego i zapraszam na kolejne rybne przepisy!

Smacznego 🙂