Ryby słonowodne

Przepis na śledzie w jogurcie i musztardzie

jogurt-sledzie-rybyswiata-plW sobotę zabieramy z mężem dzieciaki na Kaszuby. W dzieciństwie spędzałam tam prawie każde lato. Muszę przyznać, że to były idealne czasy. Ja, mój starszy brat, nasza kuzynka i dziadkowie. Niestety nie mamy z mężem wystarczająco dużo czasu aby odwiedzać kochaną wieś tak często jak to możliwe bo jesteśmy nieźle zapracowani. Nie wiem czy byliście kiedykolwiek na Kaszubach ale w mojej subiektywnej opinii to najpiękniejsze rejony w Polsce. Zapewne większość z Was była na Mazurach.. więc mogę Wam powiedzieć, że klimat jest bardzo podobny! Pięknie, dużo czystych jezior, zielono, cicho i spokojnie :). Jak dla mnie idealnie! W dodatku nasza działeczka jest całkiem spora i jest sadem więc klimat jest cudowny.. no ale pewnie się zastanawiacie dlaczego o tym piszę ;). Otóż przypomniała mi się rybna potrawa sąsiadki mojej Babci, która mieszka tam na wsi na stałe. Potrawę tą jadłam bardzo dawno temu, praktycznie o niej zapomniałam ale planując wycieczkę niespodziewanie wpadła mi do głowy i postanowiłam ją przyrządzić i zanieść sąsiadce Babci. Z pewnością się ucieszy :). A o jakiej rybnej potrawie mówię? O śledziach w jogurtowo musztardowym sosie. I tak tak, śledzie nie w śmietanie, a w jogurcie ;). Zapraszam do przepisu.

Czas przygotowania: ok. 35 minut

Składniki:

  • 300 g filetów śledziowych
  • Jedna duża cebula
  • Pięć dużych ziemniaków
  • Dwie łyżki majonezu
  • Dwie łyżki kwaśnej śmietany
  • Duży kubełek jogurtu greckiego
  • Słoiczek musztardy francuskiej
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Sól
  • Mleko do wymoczenia śledzi

Przygotowanie:

Filety śledziowe moczymy w mleku aby pozbyć się nadmiaru soli. Ziemniaki dobrze czyścimy pod wodą i gotujemy. Cebulę kroimy w grubą kostkę, wrzucamy do miski i zalewamy zimną wodą. Po około 5 minutach odcedzamy cebulę. Ugotowane ziemniaczki kroimy w kostkę i wrzucamy do miski z cebulką. Dodajemy pokrojonego na małe kawałki śledzia. Do miski dodajemy jogurt, śmietanę, majonez i musztardę. Dobrze mieszamy i doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Całość wkładamy do lodówki i serwujemy schłodzone.

Uwagi:

Śledzie możemy moczyć także w wodzie. Jeżeli macie ochotę możecie całkowicie zrezygnować ze śmietany czy majonezu. Śledzie tylko z jogurtem są równie pyszne!

Smacznego :).

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *