Inne, Ryby słonowodne w Polsce

Pstrąg i potrawka z dynii

Smaczna i szybka potrawkadynia? Dzisiaj chciałabym wszystkich zaprosić na pysznego, smażonego pstrąga w towarzystwie dyniowej potrawki :). Jak już pisałam, kiedy tylko zbliża się jesień, a na targu warzywno owocowym pojawia się dynia, natychmiast zabieram się za to żółte, zdrowe i smaczne warzywko. Tym razem zaproponuję Wam prosty przepis na smażoną rybkę z dodatkiem potrawki z dyni zamiast ziemniaków. Do dzieła kochani!

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

Rybka:

  • Filet z pstrąga
  • Jajko do panierki
  • Bułka tarta do panierki
  • Olej do smażenia
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Potrawka:

  • Dynia – ok. ½ kg
  • Cebula szalotka – dwie sztuki
  • Czosnek – ząbek
  • Pieczarki – kilka sztuk
  • Pomidor – duża sztuka (malinowy)
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Olej z pestek winogron

Przygotowanie:

Filet z pstrąga opłukujemy, osuszamy i wkładamy do roztrzepanego jajka. Rybę odstawiamy na bok i zabieramy się za potrawkę. Dynię obieramy ze skórki, odrzucamy pestki i kroimy w grubszą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i wrzucamy pokrojoną i obraną cebulę. Po minucie dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz dobrze umyte, osuszone i pokrojone w talarki pieczarki. Wszystko mieszamy i czekamy aż grzybki się ładnie zarumienią po czym wrzucamy dynię. Następnie dodajemy soczystego, pokrojonego pomidora ze skórki. Przyprawiamy, przykrywamy patelnię i dusimy. W tym czasie smażymy pstrąga. Gotową rybkę serwujemy z potrawką z dyni i pieczarek.

Uwagi:

Pamiętajcie, że zanim położycie rybę na olej z pestek winogron, musi być on dobrze rozgrzany. Dzięki temu będziecie mieli gwarancję, że skórka będzie chrupiąca, a rybka nie nasiąknie olejem!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: niku.pl

Dodaj komentarz