Ryby słonowodne

Pyszna ryba po grecku

ryba_po_greckuRyba po grecku (przepis) to jedna z moich ulubionych potraw na Wigilię. W wykonaniu mojej Mamy to mistrzostwo świata dlatego na moim stole gości znacznie częściej. Przepis na tę rybę po grecku jest w naszej rodzinie od pokoleń. Jest stosunkowo łatwy dlatego może wykonać go nawet kulinarny laik 😉 Zanim jednak przejdę do przepisu ciekawostka.. wiedzieliście, że ryba po grecku jest to typowo polska potrawa? Wbrew przekonaniom ma niewiele wspólnego z Grecją. Ten rybny przepis jest praktycznie nie znany naszym niedalekim sąsiadom! Ale do rzeczy 😉

Czas przygotowania: 60 min.

Składniki:

  • Cztery filety z dorsza (świeże lub mrożone)
  • Cztery średnie marchewki
  • Dwie średnie pietruszki
  • Kawałek selera
  • Cztery średnie cebule
  • Sól
  • Pieprz
  • Pół łyżeczki cukru
  • Mąka
  • Olej z pestek winogron do smażenia
  • Mały słoiczek przecieru pomidorowego
  • Kilka ziarenek ziela angielskiego
  • Kilka listków liści laurowych
  • Natka pietruszki do dekoracji

Sposób wykonania ryby po grecku:

Umyj marchewki, seler i pietruszkę po czym obierz je i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju z pestek winogron i wrzuć starte warzywa. Podsmaż je, a następnie dodaj szczyptę soli, dodaj troszkę wody i duś pod przykryciem. Podczas gdy warzywa będą się dusić my zajmiemy się rybą. Trzeba ją opłukać, pokroić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem po czym obtoczyć w mące i obsmażyć na patelni z dwóch stron na złoty kolor. Kolejnie zajmiemy się cebulą. Obieramy i kroimy w piórka, a następnie wrzucamy na patelnię po rybie i smażymy aż się delikatnie zbrązowi. Po usmażeniu cebuli wrzucamy ją do garnka, dodajemy uduszone warzywa, listek laurowy, ziele angielskie, a także słoiczek przecieru pomidorowego, odrobinę cukru i podlewamy wodą. Dusimy na wolnym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie układamy je na półmisku, na zmianę z rybą. Dekorujemy natką pietruszki. Potrawę możemy podawać zarówno na zimno jak i na ciepło. Zapraszam do wykonania tego przepisu i z chęcią dowiem się jak wyszła Wam rybka!

Uwagi:

Pamiętajmy, że ten przepis na rybę po grecku możemy dowolnie modyfikować. Można na przykład użyć cytryny do skropienia ryby, a zamiast przecieru pomidorowego możemy zastosować pomidory z puszki. Ile głów tyle pomysłów 😉

Smacznego 🙂

1 komentarz o “Pyszna ryba po grecku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *