Ryba po grecku (przepis) to jedna z moich ulubionych potraw na Wigilię. W wykonaniu mojej Mamy to mistrzostwo świata dlatego na moim stole gości znacznie częściej. Przepis na tę rybę po grecku jest w naszej rodzinie od pokoleń. Jest stosunkowo łatwy dlatego może wykonać go nawet kulinarny laik 😉 Zanim jednak przejdę do przepisu ciekawostka.. wiedzieliście, że ryba po grecku jest to typowo polska potrawa? Wbrew przekonaniom ma niewiele wspólnego z Grecją. Ten rybny przepis jest praktycznie nie znany naszym niedalekim sąsiadom! Ale do rzeczy 😉
Czas przygotowania: 60 min.
Składniki:
- Cztery filety z dorsza (świeże lub mrożone)
- Cztery średnie marchewki
- Dwie średnie pietruszki
- Kawałek selera
- Cztery średnie cebule
- Sól
- Pieprz
- Pół łyżeczki cukru
- Mąka
- Olej z pestek winogron do smażenia
- Mały słoiczek przecieru pomidorowego
- Kilka ziarenek ziela angielskiego
- Kilka listków liści laurowych
- Natka pietruszki do dekoracji
Sposób wykonania ryby po grecku:
Umyj marchewki, seler i pietruszkę po czym obierz je i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju z pestek winogron i wrzuć starte warzywa. Podsmaż je, a następnie dodaj szczyptę soli, dodaj troszkę wody i duś pod przykryciem. Podczas gdy warzywa będą się dusić my zajmiemy się rybą. Trzeba ją opłukać, pokroić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem po czym obtoczyć w mące i obsmażyć na patelni z dwóch stron na złoty kolor. Kolejnie zajmiemy się cebulą. Obieramy i kroimy w piórka, a następnie wrzucamy na patelnię po rybie i smażymy aż się delikatnie zbrązowi. Po usmażeniu cebuli wrzucamy ją do garnka, dodajemy uduszone warzywa, listek laurowy, ziele angielskie, a także słoiczek przecieru pomidorowego, odrobinę cukru i podlewamy wodą. Dusimy na wolnym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie układamy je na półmisku, na zmianę z rybą. Dekorujemy natką pietruszki. Potrawę możemy podawać zarówno na zimno jak i na ciepło. Zapraszam do wykonania tego przepisu i z chęcią dowiem się jak wyszła Wam rybka!
Uwagi:
Pamiętajmy, że ten przepis na rybę po grecku możemy dowolnie modyfikować. Można na przykład użyć cytryny do skropienia ryby, a zamiast przecieru pomidorowego możemy zastosować pomidory z puszki. Ile głów tyle pomysłów 😉
Smacznego 🙂
Zrobiłam:) Pycha!