Inne, Ryby słonowodne

Pyszne pierogi z łososiem

pierogi z lososiemCo powiecie na… pierogi z łososiem :)? Czas zimowy jest dla mojej rodziny okresem wyjątkowo obfitym w pierogi i to nie tylko podczas świąt! Tradycyjnie na Wigilię na naszym stole lądują pierogi z kapustą i grzybami, czasem pierogi z ziemniakami i cebulką, a czasem z łososiem. Przyznam, że wszystkie są tak pyszne, że ciężko mi wybrać te ulubione ;). Mój mąż najbardziej lubi te z ziemniakami (nie ruskie, a wileńskie!). Prawdopodobnie jest to spowodowane tym, że od dziecka takie robiła jego babcia i później mama dlatego pod surowym okiem teściowej zdarza mi się przyrządzać takowe mojemu mężowi ;). Tym razem jednak podam Wam przepis na pyszne i soczyste pierogi z różowiutkim i delikatnym łososiem! Moje dzieciaki właśnie poszły z mężem na łyżwy więc jak wrócą będzie czekała na nich pyszna niespodzianka!. Zapraszam do wspólnego wykonania :).

Czas przygotowania: 35 minut

Składniki:

Farsz:

  • Filet z łososia
  • Pęczek świeżego koperku
  • Cebula
  • Śmietana 30% (200 ml)
  • Masełko
  • Sól morska

Ciasto na pierogi:

  • Mąka
  • Ciepła woda
  • Sól morska

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania farszu. Cebulę obieramy, bardzo drobno kroimy i podsmażamy na masełku. Na patelnię wrzucamy rozdrobnionego łososia, dodajemy śmietanę, poszatkowany koperek i przyprawiamy solą morską. Całość dusimy na małym ogniu około dziesięciu minut po czym odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy ciasto. Na stolnicę wysypujemy mąkę i dodajemy szczyptę soli. Ciasto kroimy nożem i wyrabiamy aż uzyskamy jednolitą i elastyczną masę. Rozwałkowujemy ciasto, wycinamy kółka i lepimy pierogi. Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej i osolonej wody. Gotujemy do momentu aż pierogi wypłyną na wierzch. Serwujemy na ciepło posypane koperkiem.

Uwagi:

Są osoby, które do ciasta na pierogi dodają jajko. Osobiście wolę ciasto bez jajka dzięki czemu nie jest takie twarde.

Osobiście preferuję pierogi podsmażane dlatego zaraz po ugotowaniu wrzucam je na patelnię z cebulką, czosnkiem i bazylią.

Smacznego :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *