Ryby słonowodne

Pyszny tatar z surowego łososia

tatar z ososiaLubicie tatara? Ja już jako dziecko szalałam na jego punkcie – i to obowiązkowo z surowym jajkiem! Obecnie rzadko zdarza mi się jeść tatar z mięsa, zdecydowanie częściej przyrządzam go z ryby, a dokładniej z łososia. Moje dzieciaki nie są fanami (prawdopodobnie kwestia wieku jeszcze) ale my z mężem uwielbiamy. Ostatnio udało mi się nawet zarazić moim uwielbieniem do tatara z łososia moje koleżanki z pracy, które na początku nie były zbyt przychylne do surowej ryby. Oczywiście przyrządzając tatar musimy mieć pewność co do źródła pochodzenia ryby! W końcu będziemy spożywać surową rybę. Pamiętać należy także, że kobietom spodziewającym się dzidziusia nie wolno podawać surowych ryb więc tatar z łososia także odpada! Z kolei tym, którzy mogą i mają ochotę – zdecydowanie polecam! Danie bardzo szybkie, pyszne i zdrowe. Jakby powiedział mój mąż: fine food ;). Zapraszam do wspólnego wykonania :).

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • 450g filetów z łososia
  • Cebula dymka – trzy sztuki
  • Kapary – łyżka
  • Dwa korniszony
  • Pęczek świeżego koperku
  • Cytryna
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Jeżeli kupiliście łososia ze skórką, za pomocą ostrego noża musicie ją ściągnąć. Opłukujemy filet, osuszamy ręcznikiem papierowym i bardzo – bardzo drobno kroimy! Filet z łososia musi mieć konsystencję mielonego mięsa. Do poszatkowanego fileta z łososia dodajemy dwie, drobno pokrojone w kosteczkę cebule, korniszonki i łyżką drobno pokrojonych kaparów. Całość mieszamy, skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Befsztyk tatarski ze świeżego łososia posypujemy koperkiem. Serwujemy na chrupiącym, świeżym pieczywie.

Uwagi:

Chętnym, którzy mają problem z bardzo drobnym poszatkowaniem ryby, polecam użyć maszynki do mielenia mięsa.

Jeżeli jesteście fanami tuńczyka proponuję zastąpić mięso z łososia, właśnie tuńczykiem.

Smacznego :).