Ryby słonowodne

Roladki z dorszem, cebulką i ryżem w bakłażanie

10-badimjan-ruleti1Tym razem zapraszam wszystkich na pyszny przepis na proste roladki z bakłażanów :). Kilka dni temu mama zadzwoniła do mnie z pytaniem czy nie chciałabym kilku dorodnych bakłażanów. Dostała je od znajomej na targu warzywnym w super cenie. Oczywiście zawsze jestem zainteresowana takimi wspaniałymi ‘prezentami’ i naturalnie przyjęłam je z chęcią. Część z nich zamarynowałam, z części zrobiłam pyszną kolację (niedługo podam Wam przepis), a z części postanowiłam przyrządzić roladki z dorszem. Jeżeli chcecie zaskoczyć gości niecodziennym daniem zapraszam do wspólnego przyrządzenia!

Czas przygotowania: 30 minut + zapiekanie

Składniki:

  • Bakłażany – trzy średniej wielkości sztuki
  • Olej z pestek winogron
  • Sól morska

Nadzienie:

  • Filet z dorsza – ok. 40 dag
  • Biały ryż – mała szklanka
  • Cebula
  • Rodzynki – garść
  • Natka pietruszki
  • Przyprawy – cynamon, chilli
  • Świeża mięta
  • Świeża kolendra
  • Kminek
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Sos:

  • Bulion warzywny – dwie szklanki
  • Koncentrat pomidorowy – mały słoiczek
  • Cukier – dwie łyżeczki
  • Oregano do smaku
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Na wstępie należy zabrać się za sos. Wszystkie składniki dobrze mieszamy w miseczce i odstawiamy. Bakłażany myjemy, a następnie kroimy na cienkie plastry. Plastry układamy w naczyniu żaroodpornym, które wcześniej zostało nasmarowane olejem z pestek winogron. Posypujemy solą morską i zapiekamy w 220 stopniach przez około 15 minut. W tym czasie filet dorsza przepuszczamy przez maszynkę do mięsa i dodajemy wszystkie składniki farszu z wyjątkiem cebuli, którą drobno kroimy i podsmażamy na oleju z pestek winogron. Złotą cebulkę dodajemy do ryby i wyrabiamy masę – jak na klopsiki. Farsz nakładamy na plaster bakłażana i zawijamy. Gotowe roladki wkładamy do żaroodpornego naczynia i zapiekamy w 180 stopniach przez 40 minut. Po 30 minutach polewamy roladki sosem. Serwujemy z opiekanymi ziemniakami.

Uwagi:

Polecam użyć do farszu cebuli cukrowej. Jest pyszna, delikatna i lekko słodka!

Smacznego :).

Źródło zdjęć: aroundtheworldin193meals.wordpress.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *