Ryby słonowodne

Ryba na lato – dwa sprawdzone przepisy

W naszym kraju ryby albo się piecze albo smaży, jednak w okresie upałów nie jest to dobry pomysł na obiad: piekarnik generuje dodatkowe ilości ciepła, a stanie przy skwierczącej patelni może stać się przykrym obowiązkiem. Jaka więc ryba na lato sprawdzi się na lekki obiad?

Ryby są podstawą kuchni śródziemnomorskiej, a więc składnikiem przyrządzanym w jeszcze bardziej upalnym i gorącym klimacie. W połączeniu z sezonowymi warzywami stanowi nie tylko sycące i lekkostrawne danie, ale przede wszystkim odżywcze danie idealne do podawania w letnie popołudnia.

Ryby na lato? Polecam kilka gatunków ryb do jedzenia na surowo – jeśli tylko pochodzą ze sprawdzonego źródła, to można przygotować z nich pyszne i sycące danie. Jakie ryby można jeść na surowo? Łososia, makrelę, śledzie, sardynki praz pstrąga – niemniej warto pokusić się o ich wędzone wersje, które można wykorzystać w sałatkach i roladkach. Spróbujcie także ryby po grecku, tatar ze śledzi i  tatar z łososia.

Ryba na lato – sałatka z surowego tuńczyka i buraków

Sos sojowy zawiera dużo przeciwutleniaczy, burak wspomaga oczyszczanie krwi z toksyn, a tuńczyk zawiera bardzo dużo białka. Pamiętajcie – im bardziej czerwone i jędrne jest mięso, tym świeższe i smaczniejsze.

Drukuj

Sałatka z surowego tuńczyka i buraków

Danie sałatka
Kuchnia Mediterranean
Czas przygotowania 15 minut
Czas przygotowania 15 minut
Porcje 1 osoba
Kalorie 285 kcal

Składniki

  • 200 gram surowego tuńczyk
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 średni ugotowany burak
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 limonki - sok
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka mięty
  • 1 łyżka pasty Ajwar
  • 1 opakwoanie mieszanki sałat
  • 1/5 łyżeczki soli i pieprzu do smaku

Instrukcje

  1. Tuńczyka należy pokroić w jak najcieńsze plasterki – najlepiej ok. 0,5cm – przyprawić solą i pieprzem. Buraki pokroić w niewielkie, o grubości 1cm plasterki. Sałatę wyłożyć na duży talerz, delikatnie skropić sosem sojowym i oliwą z oliwek. 

  2. Przemiennie na sałacie układać plasterek buraka, posmarować do pasta paprykowo-bakłażanową (ajwar) i ułożyć na nim plasterek tuńczyka. Powtarzać do momentu skończenia składników. Wierzch pokropić sokiem z limonki/cytryny oraz posypać mieszanką pokrojonej drobno mięty oraz natki pietruszki. 

Ryba na lato – roladki z łososiem i jajkiem

Propozycja dla osób, które lubią jeść w biegu, a jednocześnie dbają o zdrową sylwetkę i jakość spożywanych dań. Roladki z wędzonym łososiem i jajkiem serwowane na zimno to świetny pomysł na przekąskę na pikniku!

Drukuj

Roladki z łososiem i jajkiem

Danie Snack
Kuchnia American
Porcje 2 osoby
Kalorie 315 kcal

Składniki

  • 5 łyżek sosu jogurtowo-czosnkowego
  • 2 opakowania wędzonego łososia (po 100 gram każde)
  • 5 ugotowanych jajek na twardo
  • 1 szt ogórka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 opakowanie wieloziarnistej tortilli (6 sztuk)
  • 2 łyżki mięty i natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Instrukcje

  1. Tortille delikatnie podgrzewamy na gorącej patelni (1 minuta z każdej strony), aby złapała ładny, lekko brązowy kolor. Na ostudzony placek nakładamy sos jogurtowo-czosnkowy, a następnie na całej powierzchni układamy kolejno pokrojone w drobne plasterki jajko oraz kawałki łososia. 

  2. Ogórka i paprykę kroimy w 5cm, cienkie paski i układamy na 3/4 powierzchni tortilli, dodajemy posiekaną drobno mięte lub pietruszkę, doprawiamy solą i pieprzem (według uznania). Placek zawijamy od dołu i skręcamy w roladkę, mocno dociskając przy końcu, aby sos „złapał” ciasto i się delikatnie przykleił. Kroimy w 4cm kółeczka i podajemy z dodatkiem sosów warzywnych, np. ajwaru lub sosu paprykowego. 

Notatki

Porada: Roladki można podawać zarówno z lekką sałatką (sałata, pomidorki cherry, cebulka, oliwki, sos na bazie oliwy z oliwek), jak i serwować jako samodzielną przekąskę.