Ryby słonowodne

Ryba pieczona w ziołowym pesto

Przepis na rodzinne gotowanie

Oto idealny przepis, który można przyrządzić w domu ze swoimi pociechami.

Wspólne gotowanie to wyjątkowa okazja nie tylko do zdobycia nowych umiejętności kulinarnych, ale przede wszystkich do wspólnego spędzania czasu, rozwoju kreatywności dziecka, poznawania nowych smaków, przełamywania barier w spożywaniu określonych posiłków i nade wszystko  ogrom śmiechów, zabaw i radosnych chwil.

Dziecko poznaje nowe smaki i kształtuje swoje nawyki żywieniowe. Jest to bardzo ważne, zwłaszcza w kontekście smakowych niejadków. Pamiętam moje pierwsze rybne próby ze swoimi maluchami – ileż to było płaczu, krzyku, próśb i błagania, aby zjadły rybne pulpeciki. Chcę nauczyć ich jedzenia normalnych dań rybnych, a nie tych oszukanych paluszków „rybnych”, pełnych tłuszczu i mięsa nie wiadomo z jakich gatunków.

Bo potrawy przyrządzone razem, nawet jeśli są nieco krzywo ułożone na talerzu, brzydko wyglądają lub towarzyszą temu brudne rączki, są najlepsze na świecie!

Przepis na rybę pieczoną w ziołowym pesto podawaną z jaśminowym ryżem i listkami bazylii z pewnością podbiją serca domowników. To idealne danie do przyrządzenia z przedszkolakiem – do jego zadań będzie należało pokrojenie pomidorków na pół oraz posmarowanie filetu z dorsza porcją pesto. Przyznam się, iż idę tu troszkę na łatwiznę, ponieważ proponuję pesto sklepowe.

Proponuję dorsza, ponieważ jest wyjątkowo lekkostrawny, ma chude mięso bogate w białko, ładne, apetycznie wyglądające białe mięso oraz mało ości.

Drukuj

Ryba pieczona w ziołowym pesto

Alternatywę dla bazyliowego pesto stanowią suszone pomidory lub pietruszkowa pasta. W ramach warzywnego dodatku świetnie sprawdzają się tu brokuły lub mieszanki klasycznych warzyw na patelnię. U mnie na zdjęciu warzywna salsa: cukinia, pomidorki i papryka. 

Danie kolacja
Kuchnia Mediterranean
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowanie 25 minut
Czas przygotowania 40 minut
Porcje 4
Kalorie 375 kcal

Składniki

  • 700 gram filetów z dorsza
  • 2 woreczki ryżu jaśminowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 6 łyżek pesto ze słoiczka
  • 250 gram pomidorków koktajlowych
  • kilka listków kilka listków bazylii
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego

Instrukcje

  1. Rybę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Doprawiamy solą i pieprzem, na wierzch smarujemy dwoma lub trzema łyżeczkami pesto (wedle uznania) i obkładamy przekrojonymi na pół małymi pomidorkami. 

  2. Rybę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Doprawiamy solą i pieprzem, na wierzch smarujemy dwoma lub trzema łyżeczkami pesto (wedle uznania) i obkładamy przekrojonymi na pół małymi pomidorkami. 

  3. Dorsza pieczemy około 25 minut w pierniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. 

  4. Podajemy z ryżem jaśminowym ugotowanym wedle wskazówek na opakowaniu. Rybę dekorujemy listkami bazylii.