Ryby słonowodne

Ryba po grecku

Święta już za trzy tygodnie zatem postanowiłam zaproponować Wam coś co idealnie wkomponuje się w wigilijne menu :). Miałam już okazję podawać Wam przepis na rybę po grecku jednak w bardziej tradycyjnej wersji. Moja dzisiejsza propozycja odrobinę się różni ale to wcale nie oznacza, że jest mniej smaczna! Jest równie pyszna ale najlepiej będzie jak sami ocenicie. Zapraszam do wspólnego gotowania kochani. Ho, ho, ho ;)!

Drukuj

Dorsz w sosie pomidorowym z warzywami

Danie obiad
Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowanie 30 minut
Czas przygotowania 1 godzina
Porcje 4 osoby
Kalorie 600 kcal

Składniki

  • 1 duży filet z dorsza
  • 2 sztuki marchewki
  • 2 sztuki pietruszki
  • 2 sztuki cebuli cukrowej
  • olej z pestek winogron
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • 1 łyżka octu
  • szczypta cukru
  • ziele angielskie
  • listek laurowy
  • sól himalajska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • słodka papryka w proszku

Instrukcje

  1. Zaczynamy od przygotowania warzyw. Obieramy wszystkie warzywa, te które tego wymagają, myjemy pod zimną wodą, a następnie osuszamy. Cebulkę kroimy w drobniejszą kostkę. Na patelni podsmażamy koncentrat pomidorowy z łyżką oleju z pestek winogron. Dodajemy cebulę i po chwili startą na grubych oczkach, marchew i korzeń pietruszki. Przyprawiamy szczyptą cukru, słodką papryką, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i dodajemy listek laurowy. Wszystko dobrze mieszamy, wlewamy odrobinę wody, octu i dusimy na wolnym ogniu.

  2. Filet z dorsza opłukujemy pod zimną wodą, osuszamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Przyprawiamy solą himalajską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Rybę zalewamy przygotowanymi warzywami, dekorujemy czarnymi oliwkami i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza, piekarnika. Zapiekamy około pół godziny.

  3. Serwujemy na ciepło z ziemniakami lub na zimno z kromką chrupiącego pieczywa z masłem.

Uwagi:

Chętnym polecam dodać sparzone, świeżo obrane i pokrojone pomidorki.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: greatbritishchefs.com