Ryby słonowodne w Polsce

Rybka i sok ze świeżych pomarańczy…

soki-z-pomaranczy-z-rybaSoki ze świeżych pomarańczy to coś co uwielbiam. Pisałam Wam kiedyś o świetnej wyciskarce jaką mam do cytrusów dzięki, której wyciśnięcie soku z kilku kilogramów pomarańczy to dla mnie krótka chwilka :)! Powoli zbliża się zima więc zaraz na półkach sklepowych znajdą się pyszne pomarańcze z Hiszpanii :). W związku z tym postanowiłam podzielić się z Wami świetnym i bardzo łatwym przepisem na rybkę w sosie… pomarańczowym. Jest to przepis, który mam w swoim notesie od wielu lat i wyciągam go zazwyczaj na jesień. Zapraszam do wspólnego wykonania!

Czas przygotowania: 45 minut

Składniki:

  • Cztery filety białej ryby
  • Pęczek natki pietruszki
  • Cztery ząbki czosnku
  • Pieprz
  • Sól morska
  • Przyprawa prowansalska
  • Dwie szklanki soku z pomarańczy
  • Jedna pomarańcza
  • Olej z pestek winogron
  • Masło
  • Cytryna

Przygotowanie:

Filety opłukujemy, osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Obieramy i przeciskamy przez praskę cztery ząbki czosnku, po czym nacieramy nim filety. Rybę przyprawiamy solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i przyprawą prowansalską. Pęczek natki pietruszki myjemy i bardzo drobno szatkujemy. Wyciskamy sok ze świeżych pomarańczy do momentu aż uzyskamy dwie pełne szklanki. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem z pestek winogron i wkładamy filety rybne. Posypujemy poszatkowaną natką pietruszki i wlewamy sok ze świeżych pomarańczy. Ja dodatkowo starłam skórkę z pomarańczy i posypałam nią filety. Na wierzch ryby kładziemy kilka cieniutkich plasterków masła. Wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni C. piekarnika i zapiekamy około pół godziny. Dekorujemy świeżą pokrojoną pomarańczą i serwujemy na ciepło z białym ryżem lub opiekanymi ziemniakami.

Uwagi:

Jeżeli nie macie pod ręką świeżych pomarańczy lub po prostu nie chce Wam się 'bawić’ w wyciskanie możecie użyć gotowego soku z kartonu.

Do tego przepisu użyłam filetów z halibuta.

Smacznego :).

Dodaj komentarz