Ryby słonowodne

Rybne burgery dla przedszkolaków

Moje dzieciaki, mimo iż mieszkamy nad morzem i od małego staram, się je przekonywać do jedzenia ryb, nie zawsze są chętne do kulinarnej współpracy. I chociaż ostatnio bardzo pomogło mi w tym wspólne gotowanie (tutaj znajdziecie prosty przepis do przygotowania z przedszkolakami: http://rybyswiata.pl/ryby-slonowodne/ryba-pieczona-ziolowym-pesto/). Wychodząc naprzeciw ich dziecięcym smakowym fascynacjom postanowiłam przygotować kolejną odsłonę dania typu fast food, czyli rybnego burgera.

Moje rybne burgery dla dzieci to raczej coś w rodzaju mięsnych racuszków, ponieważ nie jest to zwykła ryba usmażona w panierce i podawana w bułce z warzywami. Warzywa sprytnie dodałam do środka, dzięki czemu ryba nie smakuje jak ryba, a jak nieco słodki pulpecik mięsny. Bułeczki można lekko ogrzać w piekarniku, dzięki czemu są ciepłe i chrupiące. Nowość w przepisie stanowi użycie drożdży – dzięki nim burgery są pulchne i miękkie. Takie rybne burgery okazały się prawdziwym hitem na urodzinowym przyjęciu mojej starszej córeczki, rodzice innych dzieci byli zaskoczeni, że ich pociechy zjadły coś rybnego, co nie jest paluszkiem lub zestawem z McDonalda. Może i waszym dzieciom przypadną do gustu te niecodzienne fishburgery.

Dodatkowo należy przygotować po 4 sztuki: bułki z sezamem, sałata, pomidor, ogórek, czerwona cebula oraz sos jogurtowo-ziołowy (250ml jogurtu naturalnego i ulubiona mieszanka ziół).

Drukuj

Pulpeciki rybne

Danie obiad
Kuchnia American
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowanie 2 godzin 10 minut
Czas przygotowania 2 godzin 30 minut
Porcje 4
Kalorie 360 kcal

Składniki

  • 30 dag filetów dorsza bez ości
  • 34 dag mąki prszennej
  • 2 dag suszonych drożdzy
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli i pieprzu
  • 1 ząbek czosnku (duży!)
  • 1/2 sztuki marchewki startej na tarce
  • 1 sztuka słodkiej cebulki
  • 30 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka tymianku
  • olej do smażenia

Instrukcje

  1. Wykonanie: oczyszczone z ości filety należy skropić cytryną i odstawić na 20 minut. W międzyczasie drożdże wymieszać z cukrem i odrobiną ciepłej wody, odstawić w ciepłe miejsce na kwadrans, a marchewkę i cebulkę zetrzeć na tarce na najdrobniejszych oczkach. Rybę zmielić w maszynce, dodać do masy starte warzywa, czosnek, tymianek, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszać. Do miski z mąką dodać powoli zaczyn drożdżowy i delikatnie mieszać, aż ciasto uzyska gładką i gęstą konsystencję (przypominać powinno śmietankę 18%). Do środka dodajemy masę rybną i dokładnie mieszamy, odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce, aby pulpeciki wyrosły. Na rozgrzanej i natłuszczonej patelni kładziemy uformowane w niewielkie kulki pulpeciki, smażąc na średnim ogniu na rumiany kolor (ok. 2-3 minut z każdej strony).

  2. Przygotować sos ziołowy: opakowanie jogurty wymieszać z ulubioną mieszanką ziół (pietruszką, tymiankiem, oregano, papryką słodką, estragonem itp.).

  3. Bułkę przekroić na pół: dół posmarować jogurtem, ułożyć plasterek sałaty, na to jeden ciepły pulpecik rybny, położyć po plasterku pomidora, ogórka i czerwonej cebulki, delikatnie polać sosem i przykryć górną częścią pieczywa. Podawać od razu na ciepło. 

Notatki

Dorosłym polecam dodanie odrobiny papryczki suszonej chilli do masy, pulpeciki rybne będą miały wyrazisty smak!