Inne, Ryby słonowodne

Rybny hot dog. Przepis dla dzieciaków :)

hot-dog-przepis-rybnyswiat-plPamiętacie mojego rybnego hamburgera :)? Dziś postanowiłam podać Wam równie prosty i smaczny przepis! Hot dog z rybką. Danie proste i zapewniam, że idealne nawet dla niejadków. Jest to propozycja warta uwagi ze względu na niechęć dzieci do ryb… . Dzięki temu przepisowi, hot dog wyglądać będzie równie apetycznie co zwykły hot dog z budki na ulicy, a dzieci powinny go spałaszować w ‘sekundę’. Sekretem tego przepisu na hot doga jest przygotowanie bardzo chrupiącej i delikatnej w smaku rybki. Równie ważnym elementem jest sos. Najlepiej aby był to typowy majonezowy sosik jaki dodajemy do hamburgerów. Moje dzieciaki go uwielbiają :). Myślę, że to naprawdę świetny pomysł na ‘przekabacenie’ naszych dzieci do zjedzenia ryby. Dzięki temu nasze dzieci zjedzą coś zdrowego i pożywnego, a my będziemy bardzo zadowoleni :). Wilk syty i owca cała :). Do dzieła!

Czas przygotowania: 25 minut

Składniki:

  • Filet z ryby (ja wybrałam dorsza)
  • Duża cebula cukrowa
  • Jajko
  • Bułka tarta
  • Sól
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Olej z pestek winogron
  • Bułki na hot dogi
  • Ser żółty

Sos:

  • Majonez
  • Ketchup
  • Musztarda
  • Zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Do miseczki wrzucamy cztery łyżki majonezu, około piętnastu łyżek ketchupu, pięć łyżeczek musztardy i garść ziół prowansalskich. Wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki. Rybę opłukujemy i osuszamy. Kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce. Do zmielonej ryby dodajemy połowę drobno pokrojonej cebulki, jajko, doprawiamy i dobrze mieszamy. Lepimy długie ‘kiełbaski’ i smażymy na chrupiąco na oleju z pestek winogron. W tym czasie kroimy bułki do hot dogów, wkładamy plasterek żółtego sera i umieszczamy w rozgrzanym piekarniku. Kiedy bułka będzie już ciepła, a ser się delikatnie rozpuścił wyciągamy bułkę, wkładamy liść sałaty, naszą rybną ‘kiełbaskę’, polewamy wszystko zimnym sosem i serwujemy dzieciakom.

Uwagi:

Aby nasza rybka była soczysta i chrupiąca smażmy ją na dość dużej ilości oleju z pestek winogron. Do hot doga możemy dodać wszystkie składniki jakie preferujemy, od papryki przez oliwki, czosnek i kapustę ;).

Smacznego :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *