Ryby słonowodne

Sałatka z rukolą i łososiem

Oto sałatka godna do zabrania do pracy lub szkoły/studia: lekka w smaku, bardzo barwna i przede wszystkim pyszna! Jedna z moich ulubionych sałatek rybnych, ponieważ jest bardzo szybka w przygotowaniu i kryje w sobie prawdziwe bomby witaminowe.

W tym daniu nie trzeba używać soli i pieprzu, ponieważ wędzona ryba i ser zawierają dostateczne ilości soli. Na dodatek smak zostaje przełamany przez podanie wytrawnej gruszki i słodkich owoców czerwonych winogron – kto raz skosztuje, już nigdy nie będzie chciał wracać do innych przepisów.

W zależności od poziomu głodu, można ją podawać zarówno z makaronem, jak i z niego zrezygnować, pozostawiając same warzywa i owoce. Z makaronów polecam pełnoziarniste papardelle lub malutkie kokardki.

Co ciekawe, wędzony łosoś zawiera mniej kalorii i więcej wielonasyconych kwasów tłuszczowych: 100 gram ryby to zaledwie 120kcal, 1800mg kwasów Omega-3 i aż 18 gram białka! Polecam kupienie łososia wędzonego na zimno – wędzi się go przez 24 godziny w temperaturze od 15 do 30 stopni (niektórzy nawet wędzą w temperaturze od 8 do 14 stopni!), dzięki czemu do mięsa nie przenikają niezdrowe substancje z dymu wędzarniczego.

Kolejna modyfikacja może dotyczyć samej ryby – wędzony łosoś można zastąpić pieczoną wersją ryby i tutaj nic nas nie ogranicza – może być to zarówno ryba pieczona z solą i pieprzem, jak i wcześniej odpowiednio zamarynowana na słodko lub pikantnie.

Pozostałe sałatki na bazie wędzonego łososia i rukoli: Włoska sałatka z pieczarkami, wędzonym łososiem i rukolą oraz Sałatka z łososiem, awokado i pomidorkami cherry.

Sałatka z rukolą i łososiem – przepis

Drukuj

Sałatka z rukolą i łososiem

Danie sałatka
Keyword sałatka z rukolą i łososiem
Czas przygotowania 15 minut
Czas przygotowania 15 minut
Porcje 2 osoby
Kalorie 275 kcal

Składniki

  • 100 gram rukoli
  • 100 gram wędzonego łososia
  • 100 gram sera gorgonzola/sera koziego
  • 100 gram orzechów włoskich
  • 100 gram bezpestkowych czerwonych winogron
  • 2 średnie gruszki
  • 100 gam makaronu pełnoziarnistego
  • 4 łyżki octu balsamicznego

Instrukcje

  1. Na dno naczynia układamy makaron oraz umytą i osuszoną rukolę, delikatnie skraplamy ją połową sosu miodowo-balsamicznego. Następnie dodajemy pokrojoną w cienkie plasterki obraną gruszkę, ser i kawałki łososia. 

  2. Gotujemy porcję makaronu według przepisu na opakowaniu. Czekamy aż ostygnie. Orzechy prażymy na suchej patelni, czekamy aż ostygną. Kolejnym krokiem jest przekrojenie na pół winogron. 

  3. Dodatki kładziemy na wierzch sałatki i polewamy pozostałym sosem. Delikatnie mieszamy. Sałatkę z rukolą i łososiem należy przechowywać w lodówce nie dłużej niż 24 godziny po przygotowaniu. 

Notatki

Wskazówka: osoby zwracające szczególną uwagę na estetykę dania mogą dodać kilka plasterków czerwonej papryki.