Ryby słonowodne

Śledź po cygańsku z pieczarkami

sledz-po-cygansku-z-pieczarkami-rybyswiata-plJakiś czas temu podałam Wam przepis na śledzie po cygańsku. Za sprawą mojej koleżanki u której gościliśmy ostatnio na urodzinach odrobinę zmodernizowałam swój przepis i postanowiłam dodać… pieczarki! Prawdopodobnie sama bym kiedyś na to wpadła 😉 hehe ale Karolinka mnie uprzedziła! Śledzie z pieczarkami to świetne połączenie więc możecie sobie wyobrazić, że jej nowoczesne śledzie po cygańsku były niesamowicie pyszne! Oczywiście dostałam przepis i zgodę Karolinki aby go wykorzystać na moim blogu tak więc zapraszam do wspólnego wykonania. Uprzedzam jednak raz jeszcze, że nie jest to mój przepis więc jeżeli się nim zachwycicie (podobnie jak ja) to jest to zasługa Karoli ;). Na koniec możecie porównać mój przepis z dzisiejszym. Do dzieła ;).

Czas przygotowania: około 2 godziny

Składniki:

  • Kilogram śledzi
  • Jeden słoik pieczarek marynowanych
  • Dwie czerwone cebule
  • Trzy ząbki czosnku
  • Trzy sztuki większych ogórków kiszonych
  • Olej
  • Mały słoiczek koncetratu pomidorowego
  • Pięć łyżek ketchupu pikantnego
  • Dwie łyżki musztardy
  • Pęczek natki pietruszki/Rozmaryn
  • Sól
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Śledzie moczymy w wodzie aby zneutralizować smak po czym kroimy je w kostkę i wrzucamy do salaterki. Podobnie postępujemy z czerwoną cebulą i ogórkami. Czosnek wyciskamy przez praskę i dodajemy do reszty. Pieczarki szatkujemy (chyba, że są bardzo malutkie) i również dorzucamy do miseczki. W oddzielnym pojemniczku łączymy pół szklanki oleju z dwoma łyżkami koncentratu pomidorowego z pięcioma łyżkami ostrego ketchupu i dwoma łyżeczkami musztardy. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem po czym zalewamy nasze produkty. Jeszcze raz całość mieszamy. Na koniec dekorujemy natką pietruszki lub gałązkami rozmarynu. Serwujemy na zimno ze świeżym pieczywem. Przepis ten możemy zmodyfikować w serwowaniu.. podając w malutkich miseczkach jako przystawkę! Będzie to wtedy ‚jeden’ śledź po cygańsku ;)!

Uwagi:

Śledzie możemy moczyć zarówno w wodzie jak i w mleku. W zależności od naszych upodobań możemy dodać łagodny ketchup.

Smacznego :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *