Ryby słonowodne

Śledzie po kaszubsku

Czas wrócić do klasyki rybnych przepisów – dzisiaj prezentuję śledzie po kaszubsku. To jedna z tych potraw, której przepisy przechodzą z pokolenia na pokolenie i są pilnie sprzężone. W sklepie można kupić takie małe śledziki w czerwonym oleju z dodatkiem rodzynek. U mnie w domu królowały całe płaty i to na dodatek z ogórkiem kiszonym a nie słodkimi rodzynkami.

To jeden z sekretów kuchni kaszubskiej, którą charakteryzowała duża ilość pojawiających się na stołach ryb (głównie słodkowodnych z racji pobliskości wielu jezior, ale i słone gatunki także chętnie były przygotowywane, czego dowodem są wspomniane śledzie po kaszubsku), drób (głównie kaczki, kury oraz gęsina), do których wykorzystywano zebrane w lesie grzyby oraz owoce (jagody, borówki, poziomki). Generalnie to bardzo prosta kuchnia – to tutaj znajdziemy takie staropolskie przysmaki jak chleb ze smalcem, cebulką i kiszonym ogórkiem, potrawkę z kurczaka na słodko z rodzynkami oraz jajecznicę z boczkiem, solą i pieprzem zwaną jako prażnica.

Słodko-kwaśny sos zawdzięczamy suszonym śliwkom (polecam kalifornijskie lub polskie węgierki), cukrowi oraz octowi 10%. Do tego przepisu polecam matiasy norweskie – są delikatne w smaku, mają kremową barwę i są bardzo plastyczne, jeśli chodzi o zawijanie w koreczki. Takie śledzie można przygotować zarówno na stół wigilijny, jak i na zwykłą kolację. Nie zalecam moczenia ryby w mleku – moim zdaniem za bardzo łagodzą ich smak, w efekcie czego otrzymujemy wyrazisty sos i nijakie mięso.

Śledzie po kaszubsku  – przepis

Drukuj

Danie kolacja
Porcje 3 osób
Kalorie 375 kcal

Składniki

  • 500 gram filetów śledziowych
  • 3 łyżki octu 10%
  • 1 duża cebula
  • 15 gram suszonych śliwek
  • 3 średnie kiszone ogórki
  • 1 małe opak. koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka cukru
  • 3 szt listka laurowego i ziela anielskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

Instrukcje

  1. Śledzie wymoczyć w duże ilości zimnej wody: filety płuczemy i wkładamy je do miski napełnione zimną wodą na około 30 minut. Czas moczenia ryby zależy od stopnia zasolenia mięsa – po 15 minutach warto spróbować kawałka ryby, jeśli odpowiada nam smak, to wówczas wylewamy wodę i osuszamy rybę przy pomocy papierowych ręczników. 

  2. Na patelni dodajemy niewielką ilość oleju roślinnego i podsmażamy na nim pokrojoną w średnią kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli to dodajemy koncentrat pomidorowy, ocet, cukier, przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, paprykę oraz sól i pieprz do smaku). Gotujemy chwilę, aż sos się zredukuje i na koniec dodajemy pokrojone śliwki i ogórki. Sos wystudzić. 

  3. Do głębokiego pojemnika wlewamy odrobinę sosu i warstwowo układamy ze śledziami. Danie najlepiej smakuje trzy dni po przygotowaniu. Takie śledzie można przechowywać do 3 tygodni w lodówce.