Ryby słonowodne

Smażona kapusta z orzechami włoskimi, czosnkiem, szalotką i wędzonym łososiem

White and Red  Cabbage
Czerwona i biała kapusta

Koleżanka z pracy postanowiła zrobić mi niespodziankę i odwiedziła mnie z małym prezentem, którym natychmiast postanowiłam się z Wami podzielić! Oczywiście z pewnością już wiecie, że chodzi o jakiś ciekawy i smaczny przepis. Muszę przyznać, że kumpela mocno mnie zaskoczyła bo nie spodziewałam się, że przyniesie ze sobą coś pysznego i to w dodatku własnoręcznie wykonanego! Moja koleżanka nie jest fanką gotowania więc możecie sobie wyobrazić moją minę, kiedy przyniosła ze sobą aromatyczną kapustę z orzechami włoskimi i wędzonym łososiem! Brzmi ciekawie :)? Mam nadzieję, że zachęciłam Was do sprawdzenia przepisu? Do dzieła kochani.

Czas przygotowania: 35 minut

Składniki:

  • Plastry wędzonego łososia
  • Biała kapusta – 350 g
  • Czerwona kapusta – 350 g
  • Olej z pestek winogron – cztery stołowe łyżki
  • Olej z orzechów włoskich (opcjonalnie) – łyżka stołowa
  • Olej arachidowy (opcjonalnie) – łyżka stołowa
  • Czosnek – trzy ząbki
  • Cebula szalotka – osiem sztuk
  • Ser tofu – 225 g
  • Sok z cytryny – dwie łyżki stołowe
  • Przechy włoskie – 100 g
  • Musztarda Dijon – dwie łyżeczki
  • Mak – dwie łyżeczki
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Kapustę bardzo drobno kroimy i wrzucamy do miski. Na dużej patelni lub w woku rozgrzewamy olej z pestek winogron, arachidowy oraz włoski i wrzucamy pokrojoną kapustę, rozgniecione ząbki czosnku, poszatkowane szalotki oraz tofu pokrojone w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy i smażymy przez około pięć minut. Następnie dodajemy sok z cytryny, połówki orzechów włoskich, a także musztardę. Przyprawiamy solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i smażymy kolejne pięć minut czyli aż do momentu kapusta będzie miękka. Na koniec dodajemy pocięte plastry wędzonego łososia oraz mak i mieszamy. Serwujemy z makaronem lub ryżem.

Uwagi:

Wędzonego łososia możecie zastąpić smażonym filetem!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: zeny.iprima.cz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *