Ryby słonowodne

Soczysta jajecznica z łososiem

Chyba nie muszę nikomu przedstawiać Gordona Ramsay ;)? To oczywiście niezwykle popularny, szkocki szef kuchni, restaurator i autor wielu książek kulinarnych. Jednak największą sławę przyniósł mu program telewizyjny „Hell’s Kitchen” emitowany także w Polsce. Dlaczego postanowiłam o nim wspomnieć? Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na genialną jajecznicę z łososiem Gordona! Chyba nie ma nic lepszego od soczystej, sytej jajecznicy z aromatycznym łososiem… . Do dzieła kochani :).

Czas przygotowania/gotowania: 20 minut

Składniki:

  • Jajka w wolnego wybiegu – trzy sztuki
  • Masło – 1 ½ łyżki stołowej
  • Kwaśna śmietana 35% – 1 łyżeczka
  • Wędzony łosoś w plastrach – około 10 dag
  • Sól himalajska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Pieczywo żytnie
  • Pomidory malinowe

Przygotowanie/gotowanie:

Zaczynamy od krojenia cienkich plastrów wędzonego łososia, najlepiej w kostkę. Następnie myjemy jajka i wbijamy je do miseczki. Roztrzepujemy i dodajemy szczyptę soli. W rondelku rozgrzewamy połowę masełka i wlewamy roztrzepane jajka. Smażymy cały czas intensywnie mieszając. Kiedy jajecznica delikatnie się zetnie, ściągamy rondelek z ognia i wrzucamy pozostałą część masła. Ponownie szybko mieszamy by nie dopuścić do powstania grudek. Ostatnim krokiem jest dodatnie kwaśnej śmietany i pokrojonego łososia. Całość jeszcze raz mieszamy i przyprawiamy do smaku. Serwujemy z kromką żytniego pieczywa i pomidorem.

Uwagi:

Przepis możecie modyfikować wedle własnego uznania. Ja czasami dodaję ząbek czosnku.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: pbs.org