Ryby słonowodne

Soczysty, pieczony halibut w ziołach

halibut w ziołachDzisiaj miałam wyjątkową ochotę na coś bardziej wykwintnego, a jednocześnie nieskomplikowanego dlatego postanowiłam przyrządzić halibuta. Bardzo lubię tą rybkę ale niestety rzadko udaje mi się dostać naprawdę ładnego i świeżego halibuta. No i niestety nie jest to ryba, która należy do najtańszych. Tak czy inaczej wczoraj wybrałam się na większe zakupy i postanowiłam odwiedzić moją ulubioną halę rybną gdzie jak się okazało znalazłam pięknego i świeżutkiego halibuta. Po drodze wstąpiłam jeszcze na halę targową gdzie zakupiłam zioła i niezbędne warzywka i o to powstał soczysty halibut pieczony w folii z ziołami. Zapraszam do wspólnego przyrządzenia!

Czas przygotowania: 45 minut

Składniki:

  • Filet z halibuta – 1kg
  • Cytryna
  • Czosnek – 3 ząbki
  • Świeży rozmaryn
  • Świeży estragon
  • Świeże ulubiona zioła
  • Zielona czubryca
  • Masło
  • Olej z pestek winogron
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Halibuta opłukujemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Obficie skrapiamy sokiem z cytryny i obsypujemy poszatkowanymi, świeżymi ziołami. Na folię kładziemy kawałek ryby, na którym układamy gałązki świeżego rozmarynu i estragonu oraz drobniutko pokrojony czosnek. Przyprawiamy zieloną czubrycą, solą morską i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Układamy tak kawałki aż do końca po czym zawijamy folię i wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Halibuta pieczemy około 30 minut. Rybkę serwujemy z pieczonymi ziemniaczkami i sałatą w sosie greckim.

Uwagi:
Pamiętajcie aby skropić folię aluminiową olejem z pestek winogron. Zabezpieczy to rybkę przed przywieraniem do folii.

Smacznego :).

 

 

Źródło ikony wpisu: sweetlifelaur.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *