Ryby słodkowodne, Ryby słonowodne

Sola z puree z kalafiora

Co powiecie na pyszną solę z jarmużem i puree z kalafiora? Brzmi zdrowo ale i apetycznie prawda :)? Mam nadzieję, że Was skusiłam i już pobiegliście do kuchni sprawdzić czy macie wszystkie niezbędne składniki. Zapraszam do wspólnego gotowania kochani!

Czas przygotowania/gotowania: 45 minut

Składniki:

  • Sola – dwa filety
  • Mleko – około 80 ml
  • Mąka kukurydziana – sześć stołowych łyżek
  • Masło – kilka łyżek
  • Olej z pestek winogron
  • Jarmuż – około 100 g
  • Czosnek – ząbek
  • Śmietana słodka – około 80 ml
  • Kalafior – około 200 g
  • Ostra przyprawa – np. chilli
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie/gotowanie:

Jarmuż myjemy pod zimną wodą, drobniutko kroimy, a następnie zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez około cztery minuty. Do odcedzonego jarmużu dodajemy łyżkę masła oraz ząbek czosnku, który wpierw przeciskamy przez praskę. Wszystko podsmażamy, a następnie dodajemy śmietanę i czekamy aż się zagotuje. Przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Całość powinna być gęsta. Filety z soli opłukujemy pod zimną wodą, a następnie wkładamy do mleka by potem obtoczyć filety w mące kukurydzianej. Pieczemy na blasze posmarowanej olejem z pestek winogron przez około 10 minut. Kalafior gotujemy w lekko osolonej wodzie aż będzie mięciutki. Dodajemy łyżkę masła, gnieciemy na gładkie puree i przyprawiamy chilli. Upieczoną solę serwujemy z jarmużem i puree z kalafiora.

Uwagi:

Rybkę możecie również usmażyć na złoty kolor!

Jeżeli macie ochotę, solę możecie zamienić na inną ulubioną rybę.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: mollymcbutter.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *