Ryby słonowodne

Sycylijska pizza z rybą

Dzisiaj proponuję Wam nietypowe danie włoskie, bowiem na naszym stole zagościła sycylijska pizza z rybą – i nie z popularnym w pizzeriach tuńczykiem lub wędzonymi szprotkami, lecz z prawdziwym rarytasem, jakim jest dorsz.

Czym się różni pizza sycylijska od zwykłej pizzy? Cóż, tak naprawdę jej składniki powinny pochodzić z Sycylii, czyli do pizzy używamy pomidorów, oliwy z oliwek i sycylijskiego sera (trudno w Polsce dostępnego). Jest także nieco grubsza niż włoski klasyk.

I aby nie było zbyt prosto, to proponuję samodzielne przygotowanie ciasta pod pizzę z dwóch rodzajów mąki (pszennej i kukurydzianej), dzięki czemu placek jest cieniutki, nie załamuje się pod ciężarem nadzienia i jest przyjemnie chrupiący.

Pizza z rybą, ale jaką?

Jeżeli chcecie zrobić pizzę z ryba, ale nie wiecie jaką, to wybierzcie jedną z poniższych:

  • Łosoś wędzony lub surowy
  • Tuńczyk z puszki (świetnie komponuje się z kukurydzą, czarnymi oliwkami i sosem BBQ)
  • Filety z dorsza lub halibuta
  • Ryby morskie białe, o małej ilości ości i delikatnym mięsie
  • Szprotki wędzone

Unikajcie śledzi i anchois, są zbyt słone i zbyt dominują smakiem nad pozostałymi dodatkami. Miłośnikom bardziej tradycyjnych smaków na pewno przypadnie do gustu jeden z moich przepisów na pizzę z rybą:

Pizza z rybą – przepis

Składniki: po 150 gram mąki pszennej i kukurydzianej, 8 gram suszonych drożdży, łyżeczka soli, pół łyżeczki cukru, 1/2 szklanki ciepłej wody, 3 łyżki oliwy z oliwek, sos pomidorowy, 30 dag surowych filetów dorsza, 1 mała cebulka, ½ papryki czerwonej, 20 dag mozzarelli, 20 dag sera cheddar, zioła prowansalskie, świeże listki bazylii lub rukoli.

Drukuj

Pizza z rybą - przepis

Danie kolacja
Kuchnia Mediterranean
Czas przygotowania 45 minut
Czas gotowanie 15 minut
Czas przygotowania 1 godzina
Porcje 2
Kalorie 395 kcal

Składniki

  • 150 gram mąki pszennej
  • 150 gram mąki kukurydzianej
  • 8 gram suchych drożdzy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 30 dag surowych filetów z dorsza
  • 1 mała cebulka
  • 1/2 sztuki czerwonej papryki
  • 20 dag mozarelli
  • 20 dag sera cheddar
  • 3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • garść liści bazylii lub rukoli

Instrukcje

  1. Do ciepłej wody w szklance dodajemy łyżkę białej mąki, opakowanie drożdży i cukier, dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Następnie łączymy zaczyn z przesianymi dwiema rodzajami mąki, oliwą z oliwek i bardzo dokładnie wyrabiamy, obsypujemy mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce (pamiętajcie, aby przykryć miseczkę ściereczką) do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość. 

  2. Na blaszkę kładziemy papier do pieczenia, delikatnie go natłuszczamy i nakładamy wyrośnięte ciasto, delikatnie je wałkując w kształt prostokąta lub koło. Na wierzch dajemy sos pomidorowy (ilość wedle uznania) i układamy delikatnie surową, pokrojoną w cienkie plasterki rybę oraz warzywa pokrojone w drobną kostkę (cebula, papryka). Posypujemy obficie startymi na grubych oczkach tartki serami oraz oprószamy ziołami prowansalskimi. Brzegi posmaruj oliwą z oliwek. 

  3. Pizzę wstawiamy do rozgrzanego wcześniej do temperatury 200 stopni piekarnika i pieczemy około 10 -15 minut do momentu zarumienienia brzegów ciasta. Po upieczeniu posypujemy świeżymi listkami bazylii lub rukoli (wedle uznania). Nie polecam tu dodatków w postaci sosów, ponieważ pizza posiada charakterystyczny, przyjemny smak i szkoda zepsuć go keczupem lub sosem czosnkowym. 

Notatki

Dorsza można zastąpić wędzoną makrelą.
W wersji odchudzonej rezygnujemy z serów.